El Periódico - Català

Ponsatí respon a Llarena que el seu cas d’immunitat a la UE és confidenci­al

▶ L’eurodiputa­da insisteix, en el seu escrit al Tribunal Suprem, en la necessitat de suspendre la causa de l’1-O davant la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat

- ÁNGELES VÁZQUEZ

L’eurodiputa­da Clara Ponsatí ha respost al requerimen­t del jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena amb un escrit en el qual es remet a la confidenci­alitat dels procedimen­ts relatius a la immunitat parlamentà­ria que se segueixen al Parlament Europeu i a la mateixa web de l’Eurocambra per mirar d’acreditar que s’ha obert el relatiu a la seva empara en què basa la seva petició de suspensió de la causa oberta per la seva responsabi­litat en l’1-O.

En l’escrit, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, la defensa de Ponsatí, exercida per l’advocat Gonzalo Boye, reprodueix la carta de la presidenta del Parlament Europeu que ja incloïa en l’escrit que va presentar el 24 d’abril davant l’alt tribunal per justificar la seva incomparei­xença. Explica que és «la comunicaci­ó oficial» que va rebre Ponsatí amb «la remissió al Comitè d’Assumptes Jurídics d’aquesta Cambra [...] de la demanda d’empara de la immunitat parlamentà­ria» que la mateixa eurodiputa­da va presentar després que l’arrestessi­n el 28 de març, quan es va passejar per Barcelona sense posar-se a disposició de l’alt tribunal.

Acta del ple

Afegeix que la carta de Roberta Metsola és «una mera constataci­ó del que es reflecteix a l’acta de la sessió del ple del Parlament Europeu del passat 29 de març del 2023», per a continuaci­ó detallar el recorregut que ha de fer el magistrat per la pàgina web de la Cambra per poder trobar-la i així comprovar la sol·licitud d’empara amb la qual insta la suspensió del procedimen­t seguit per desobedièn­cia contra Ponsatí.

Assegura que «aqueta demanda de defensa de la immunitat està sent tramitada pel Comitè d’Assumptes Jurídics del Parlament Europeu, com consta a la seva pròpia web sota el número d’assumpte 2023/2039(IMM)». Un argument insuficien­t per a la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat que s’oposen a la suspensió de la causa per la responsabi­litat de l’eurodiputa­da en el procés i reclamen a Llarena que la torni a citar perquè presti declaració indagatòri­a.

Les dues acusacions afirmen que la demanda d’empara no suspèn el procedimen­t espanyol, perquè la investigac­ió es va acabar molt abans que Ponsatí obtingués l’escó. A més, la seva citació davant el jutge pot ser compatible amb el calendari del Parlament Europeu, per la qual cosa la seva activitat a la Cambra no es veuria afectada.

La defensa, en canvi, insisteix en la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que va presentar per defensar la incomparei­xença de Ponsatí, resolució que les acusacions públiques no consideren aplicable als polítics catalans fugits, perquè es refereix a un cas en el qual la investigac­ió judicial es va iniciar posteriorm­ent que l’eurodiputa­t italià adquirís l’escó, mentre que l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont i els exconselle­rs Toni Comín i Clara Ponsatí van ser processats anys abans d’incorporar-se al Parlament Europeu.

Però Boye esgrimeix aquesta resolució únicament en el que es refereix que la demanda d’empara suspèn de forma pràcticame­nt automàtica el procedimen­t judicial obert. «En aquesta jurisprudè­ncia, les obligacion­s [de suspendre el procedimen­t] que es deriven per al jutge nacional del principi de cooperació lleial no depenen de les circumstàn­cies fàctiques de la demanda d’empara a què es referia aquella sentència, sinó de la mera existència d’un procedimen­t d’empara dels privilegis i immunitats parlamentà­ries del parlamenta­ri en qüestió, en aquest cas, Ponsatí», assevera. ■

Les acusacions afirmen que la demanda d’empara no paralitza el procedimen­t

 ?? Albert Cadanet /ACN ?? L’eurodiputa­da Clara Ponsatí, al seu escó a l’Europarlam­ent.
Albert Cadanet /ACN L’eurodiputa­da Clara Ponsatí, al seu escó a l’Europarlam­ent.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain