El Periódico - Català

Díaz fa equilibris a l’esquerra per evitar el xoc amb Podem

▶ La líder de Sumar reparteix la seva participac­ió en la campanya electoral entre els morats, Compromís i Més País als territoris conflictiu­s

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

Ultimar el calendari de Yolanda Díaz per a la campanya electoral del 28M ha sigut complex. Tot un trencaclos­ques. La líder de Sumar ha rebut peticions de més d’una desena de partits perquè doni suport als seus candidats. El problema era que moltes d’aquestes formacions, totes cridades a integrar-se en un futur en la plataforma de la vicepresid­enta, competeixe­n a les urnes en diversos territoris. Al final, després de postergar durant setmanes l’anunci dels seus plans, la també ministra de Treball ha optat per una decisió salomònica per evitar friccions: dividir el seu temps en els territoris conflictiu­s entre Podem, IU, Compromís i Més Madrid.

Segons fonts del seu equip, la vicepresid­enta té en agenda més de 18 actes per a la campanya electoral amb què intentarà acontentar tothom. Les places més difícils, el País Valencià i Madrid, ja que Unides Podem, coalició gràcies a la qual ella és ministra, competeix a les urnes amb Compromís i Més Madrid, formacions aliades. La solució ha sigut anar pel camí del mig. L’exemple més representa­tiu és el País Valencià, on farà campanya pel vicepresid­ent de la Generalita­t

i candidat d’Unides Podem, Héctor Illueca, en un acte el 24 de maig; i per l’actual alcalde de València, Joan Ribó, de Compromís, l’endemà. L’estratègia sembla haver funcionat, ja que tots dos s’han mostrat satisfets.

Un moviment similar executarà a la Comunitat de Madrid donant suport a dos d’alcaldable­s: el coordinado­r general de Podem Madrid i cap de llista de la coalició dels morats amb IU Guanyem Alcorcón, Jesús Santo, i a l’alcaldessa de Rivas, candidata d’IU-Més Madrid-Equo, Aida Castillejo. En el primer dels casos, Més Madrid es presenta en una llista separada i, en el segon, és Podem qui va en solitari.

El cas de l’alcaldia de Madrid

On ha evitat de ple el conflicte és en la lluita per l’alcaldia de Madrid i per la presidènci­a de la comunitat. Díaz no acudirà a cap acte dels candidats a l’Ajuntament d’Unides Podem ni Més Madrid, Roberto Sotomayor i Rita Maestre, respectiva­ment. Tampoc als dels cap de llista a l’Assemblea, la morada Alejandra Jacinto i la líder de Més Madrid, Mónica García. La seva única presència a la capital serà el 15 de maig, festa municipal, quan acudirà a la Pradera de San Isidro. L’any passat ja va assistir a aquesta festivitat i es va fotografia­r tant amb el dirigent d’Unides Podem com de Més Madrid, i per això aquest any consideren plans similars.

A qui sí que donarà el seu suport ple és a l’actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. El primer dissabte de campanya serà a la capital catalana junt amb la regidora, amb qui ha mostrat plena sintonia en els últims mesos, però més significat­iu és que Barcelona també és la plaça que ha escollit la líder de Sumar per tancar la campanya electoral. A més, en el primer cap de setmana també serà a Montcada i el segon cap de setmana tindrà un altre acte a Catalunya que encara està per tancar. Quatre actes en total que mostren que Díaz se sent molt còmoda en un territori on s’han reduït al mínim les divisions.

La líder de Sumar ha configurat el seu calendari sense tenir en compte els plans de les direccions estatals de Podem i IU, per la qual cosa el més probable és que amb prou feines coincideix­i amb dirigents morats.

Podem sí que recorrerà a un altre pes pesant per a la seva campanya electoral: Pablo Iglesias. El primer diumenge de campanya electoral, l’exvicepres­ident del Govern i actual director de CanalRed acudirà a Las Palmas de Gran Canària per donar suport a la candidata d’Unides Sí Podem, Noemí Santana, en el que serà el seu primer míting electoral des que va abandonar la política el maig del 2021. ■

Els podemites planegen treure tota la seva artilleria i recorreran a Iglesias per als mítings

 ?? Javier Lizón / Efe ?? Yolanda Díaz saluda el president de Colòmbia, Gustavo Petro, ahir a Madrid.
Javier Lizón / Efe Yolanda Díaz saluda el president de Colòmbia, Gustavo Petro, ahir a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain