El Periódico - Català

CaixaBank guanya un 21% més malgrat l’impost a la banca del Govern

▶ L’entitat va obtenir 855 milions de benefici entre el gener i el març després d’haver pagat 373 milions per la nova taxa a les entitats

- PABLO ALLENDESAL­AZAR

CaixaBank va guanyar 855 milions d’euros entre el gener i el març, amb un increment de 196 milions i el 21% respecte al primer trimestre de l’any passat, malgrat els 373 milions que li va costar l’impost a la banca impulsat pel Govern (sense això, el resultat hauria sigut de 1.228 milions, un 73% més). La millora del benefici s’ha degut principalm­ent a l’encariment dels crèdits per la pujada dels tipus d’interès de referència, i en menor mesura a la contenció de les despeses i les provisions per afrontar futures pèrdues. Les accions de l’entitat van pujar ahir un 1,39% en una jornada alcista per als bancs en borsa.

Malgrat l’alça del benefici, CaixaBank assegura que la seva rendibilit­at sobre el capital (10,5%) és «encara per sota» del nivell que exigeixen els inversors. El seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar, va voler anticipar-se a les crítiques habituals als beneficis de la banca. «Aquest resultat suposa una bona notícia no només per als nostres accioniste­s, entre els quals destaquen la Fundació La Caixa i el FROB (Estat), sinó també per als nostres clients, perquè reflecteix la nostra capacitat per donar suport a les seves necessitat­s, i per a la societat, perquè comptar amb un sector financer fort i confiable és clau per dinamitzar l’economia i l’activitat empresaria­l», va defensar.

El banquer, així, va defensar que els beneficis bancaris «no són excessius», sinó «modestos, moderats i raonables», i només estan «recuperant la normalitat després d’una travessia del desert llarguíssi­ma», de 15 anys de resultats baixos o molt baixos» a conseqüènc­ia de la gran crisi financera primer i dels tipus d’interès de referència negatius posteriors. De les 35 empreses de l’Ibex, va destacar, cinc de les 10 amb una cotització més baixa respecte al seu valor comptable són els grans bancs cotitzats.

Responsabi­litat del BCE

Gortázar, en aquesta línia, va justificar com la resta de banquers que l’interès dels dipòsits amb prou feines estigui pujant («No vam repercutir als nostres clients minoristes els tipus negatius»), mentre es dispara el del crèdit («No és la nostra responsabi­litat que els tipus d’interès estiguin pujant, és una decisió del BCE i fa bé perquè cal controlar la inflació»). També va defensar la decisió del banc de recórrer l’impost a la banca, mentre va destacar que el banc va pagar gairebé 1.000 milions d’impostos en el trimestre (societats, banca, actius fiscals diferits i dipòsits) davant un benefici de 855 milions.

El primer executiu del banc, així mateix, va revelar que la hipoteca mitjana de l’entitat és de 66.000 euros i la revaloritz­ació mitjana de les quotes mensuals que registrarà aquest any és de 90 euros, així com que el 84% de les seves hipoteques ja s’ha repreuat amb tipus positius sense que s’hagi produït un «empitjoram­ent dels impagament­s en absolut». El banc, va afegir, ha rebut ja 4.300 peticions per acollir-se al nou pla d’ajuda als hipotecats pactat pel sector i el Govern: «No estem veient una allau de problemes».

El marge d’interessos del banc (ingressos per la diferència entre el pagat pels dipòsits i el cobrat pel crèdit) s’ha disparat un 48,6% en 12 mesos gràcies sobretot a l’encariment dels préstecs lligats a l’euríbor i del nou finançamen­t concedit, mentre que la remuneraci­ó del passiu segueix sota mínims, com en tot el sector. El tipus mitjà del crèdit de CaixaBank, així, està ja en el 3,18% (0,84 punts més que al desembre), mentre que el dels dipòsits se situa en el 0,32% (0,16 punts més), amb la qual cosa la rendibilit­at que obté de la clientela ha millorat el 2,86% (0,68 punts més).

Malgrat l’augment de la contribuci­ó del negoci assegurado­r i que el dividend de Telefónica (61 milions) es comptabili­tza aquest any en el primer trimestre, els ingressos totals del grup van pujar un 16,7%, menys que els del negoci més bàsic a causa de l’impost a la banca.

Gortázar justifica que l’interès dels dipòsits no pugi en el fet que quan era negatiu no es va cobrar

 ?? Manuel Bruque / Efe ?? El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, en la presentaci­ó de resultats de l’entitat.
Manuel Bruque / Efe El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, en la presentaci­ó de resultats de l’entitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain