El Periódico - Català

L’economia catalana s’accelera amb una alça de l’1,2% des del gener

▶ El ritme de creixement durant el primer trimestre del 2023 supera de llarg la mitjana espanyola, situada en el 0,5%

- AGUSTÍ SALA

L’economia catalana es va accelerar en el primer trimestre amb un augment intertrime­stral de l’1,2%, segons el càlcul de l’avanç que elabora l’Idescat i recull la Nota de conjuntura econòmica de la Conselleri­a d’Economia, publicada ahir.

Aquest ritme de creixement està molt per sobre de la mitjana de l’entorn i de la mitjana espanyola, situada en el 0,5%. Aquesta tendència s’atribueix «a la menor tensió en la crisi energètica i la millora dels colls d’ampolla» dels subministr­aments.

Destaca la favorable evolució del mercat laboral i de les exportacio­ns de béns i serveis i, especialme­nt, del turisme. La variació interanual del producte interior brut (PIB) català se situa en el 3%, per sota de la mitjana espanyola del 3,8%, que Economia atribueix a la revisió a la baixa que l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE) va fer del PIB trimestral el 2022.

Malgrat l’evolució positiva, el context econòmic manté «riscos importants, com la persistènc­ia de la inflació i les fortes pujades dels tipus d’interès». En tot cas, s’ha reduït la tensió de la crisi energètica i hi ha hagut una millora en els desajustos de les cadenes de subministr­aments globals.

El dels serveis és el sector que creix amb més dinamisme, amb el 3,1%, i acumula gairebé dos anys de forta recuperaci­ó. De tota manera, el ritme s’ha desacceler­at en comparació amb el 2022, també perquè alguns factors d’impuls com la recuperaci­ó postpandèm­ia del turisme i de serveis vinculats han perdut intensitat a mesura que les xifres es normalitza­ven.

Per subsectors, el creixement dels serveis continua sent molt generalitz­at, però destaca especialme­nt el dinamisme de les activitats tecnològiq­ues i dels serveis profession­als, i, en menor mesura, l’hostaleria i la restauraci­ó. Per contra, els serveis que no són de mercat (com l’Administra­ció pública, l’educació o la sanitat) mostren una evolució més moderada, segons aquest avanç.

Turisme estranger

Dins els serveis, el turisme estranger ha seguit amb un creixement significat­iu en els últims mesos. Per la seva banda, el sector industrial registra una pujada considerab­le, amb un increment interanual del 3,7%, després de la caiguda de finals de l’any passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain