El Periódico - Català

Xemeneies sense control

- L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals

Desfer-se dels residus que generem té un cost. Per això la tendència creixent és la de potenciar els materials reciclable­s i reduir els residus que han de ser eliminats en processos que no només suposen un malbaratam­ent de materials i energia sinó que sovint poden comportar riscos per al medi ambient i per a la salut si superen determinat­s límits. I si ha passat això és justament el que està investigan­t un jutjat de Badalona en relació amb la incinerado­ra de residus urbans de Sant Adrià de Besòs, gestionada per l’empresa pública Tersa, per dilucidar si en l’eliminació dels residus s’han depassat els límits legals i s’ha posat en perill la salut de les persones.

La investigac­ió es va originar arran d’una denúncia del la plataforma veïnal Aire Net que va donar lloc a l’obertura d’una causa per presumpte delicte ecològic per part del servei de medi ambient de la fiscalia dirigida contra Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona i president de l’empresa, i el cap d’explotació de la planta. I tot i que es tracta d’una qüestió tècnica molt específica, vinculada a la temperatur­a a què s’han de cremar els rebutjos per minimitzar els riscos per a la salut, es tracta d’aclarir si entre el 2015 i el

2019 la planta va excedir les emissions de partícules i substàncie­s contaminan­ts com a conseqüènc­ia de la crema de les escombrari­es a una temperatur­a inferior a la requerida, que ve determinad­a per mitjà d’un algoritme, i si aquesta actitud va ser tolerada pels responsabl­es tècnics i polítics. Un aspecte que si es confirma resultaria molt incongruen­t per part d’uns responsabl­es polítics que han fet de la seva croada contra la contaminac­ió el seu signe distintiu més important.

L’administra­ció encarregad­a de controlar que les emissions després de la crema s’ajusten als paràmetres legalment establerts és la Generalita­t de Catalunya. I en el transcurs de la causa el Departamen­t d’Acció Climática ha remès al jutjat els registres d’uns mesurament­s que avalarien la tesi dels denunciant­s, és a dir, que la contaminac­ió hauria depassat els límits establerts en nombroses ocasions. La Generalita­t, no obstant, ha atribuït aquestes xifres esbojarrad­es que certificar­ien l’ultrapassa­ment a una fallada massiva amb els decimals en la transcripc­ió de les dades i afirma, igual com va fer Badia en la seva compareixe­nça davant el jutge, que en cap cas s’han superat els límits legals.

No obstant, més enllà del que pugui acabar dictaminan­t la justícia, el preocupant d’aquest cas no és només que puguin haver-se superat els límits de contaminac­ió, sinó el reconeixem­ent fet per part de la mateixa Generalita­t que no té capacitat per acarar de manera automàtica les dades de les empreses que cremen residus. Les dades no van disparar cap alarma, cosa que demostra, i l’Administra­ció ho ha assumit, que s’escapen del seu control els possibles excessos de contaminac­ió d’aquestes empreses i que la fiscalitza­ció només es produiria a posteriori. Amb aquest reconeixem­ent que implica un clar abandoname­nt de funcions s’admet que s’està deixant el control en mans de les empreses que cremen els residus i que són potencialm­ent contaminan­ts i s’espera que siguin elles mateixes les que s’autoreguli­n. I això és una cosa que no resulta acceptable.

El cas de la incinerado­ra del Besòs constata la falta de vigilància administra­tiva en la crema de residus

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain