El Periódico - Català

«El Besòs és la metàfora de la transforma­ció de la ciutat»

En una trobada amb lectors, Núria Parlon va assenyalar com a repte de futur la consolidac­ió de Santa Coloma de Gramenet com a referent

- GERARDO SANTOS

En el context de la seva estratègia d’enfortir l’oferta d’informació local a les ciutats de l’àrea metropolit­ana de Barcelona, EL PERIÓDICO va realitzar el 4 de maig una nova trobada amb l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, que va conversar amb Manuel Arenas, periodista d’informació local a la secció Gran Barcelona. Parlon va posar èmfasi en la marca i l’orgull colomencs: «Ens hem esforçat que la ciutat superi estigmes, com el de ser una ciutat dormitori o una ciutat sense llei». I va situar les claus de futur de la ciutat: combatre l’atur per millorar la renda per càpita dels colomencs, fer front a la falta de vivenda assequible i consolidar Santa Coloma com un referent més enllà de l’àrea metropolit­ana, gràcies a projectes com la renaturali­tzació del Besòs, «la millor metàfora de transforma­ció, superació i resiliènci­a d’una ciutat que abans semblava condemnada a viure d’esquena al riu», va comentar l’alcaldessa.

Santa Coloma, va explicar Parlon, no s’ha mantingut al marge de les últimes tres grans crisis: l’econòmica de l’any 2008 –«es va expressar de manera molt crua sobre l’ocupació i va obligar l’administra­ció municipal a planificar mesures per no tenir barris de primera i de segona»–; a l’impacte del procés, quan la Generalita­t va desaparèix­er «en àmbits claus de gestió compartida», i la crisi sanitària de la covid, durant la qual es va haver de donar resposta a l’emergència sense renunciar al Pla d’Actuació Municipal (PAM) amb què havien guanyat les eleccions del 2019. Aquell PAM, segons va explicar, s’ha complert en un 93%.

Referent de rehabilita­ció

Per a l’alcaldessa, i candidata a la reelecció, entre els grans reptes hi ha la creació d’ocupació –assumeix que és necessari «combatre l’atur» i «millorar la competitiv­itat de l’oferta laboral», en un context que prioritza els llocs de treball especialit­zats i tecnològic­s. També va parlar de treballar en la millora de les condicions laborals de les dones, de les famílies monomarent­als («per a això és important la tasca del centre Marie Curie, així com de la CIBA»).

Sobre la vivenda, Parlon va explicar que «les ciutats metropolit­anes han d’oferir vivenda assequible». Va destacar que Santa Coloma és «ciutat referent en rehabilita­ció» i va remarcar diverses promocions de vivenda assequible que ha tirat endavant el govern municipal, com les vivendes dotacional­s per a majors de 65 anys de l’antiga escola Miguel Hernández. Finalment, l’alcaldessa va parlar de deslligars­e de la força centrifuga­dora pròpia d’una gran ciutat com Barcelona i «des de la singularit­at de Santa Coloma aportar projectes que siguin referents a tot arreu, revulsius de la recuperaci­ó econòmica de la ciutat», i va citar exemples com la CIBA o el flamant museu BesArt. ■

 ?? Zowy Voeten ?? Núria Parlon, a la xerrada amb els lectors.
Zowy Voeten Núria Parlon, a la xerrada amb els lectors.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain