El Periódico - Català

De les agressions sexuals del Màgic a l’Anís del Mono

- MANUEL ARENAS

La periodista i col·laboradora d’EL PERIÓDICO Laura Fa va donar ahir el tret de sortida a les Festes de Maig de Badalona amb referèncie­s als vincles que manté amb la ciutat, tant en la seva trajectòri­a personal com en la profession­al. No es va estalviar tampoc crítiques als polítics.

El tret de sortida a les Festes de Maig de Badalona, la popular festa major de la ciutat, el va donar el pregó de la periodista badalonina Laura Fa, col·laboradora d’EL PERIÓDICO en el pòdcast de cor Mamarazzis. La comunicado­ra va basar el seu discurs al balcó de l’ajuntament, que va reunir unes 4.000 persones a la plaça de la Vila, en els vincles de la seva trajectòri­a personal i profession­al amb la ciutat, que troben com a punt de partida els seus inicis a Ràdio Ciutat de Badalona.

«Vaig decidir venir a Badalona per l’amor a la ràdio i a la ciutat; amb el meu marit vam estar uns anys al barri de Sant Crist i després ens en vam anar al Gorg, on encara estic i d’on no tinc cap intenció de moure’m», va apuntar Fa, el nomenament com a pregonera de la qual no va estar exempt de polèmica al ser criticada després d’un comentari en antena per l’exalcalde i candidat Xavier García Albiol (PP).

La proclama de Fa va estar marcada per les variades referèncie­s a Badalona, des d’algunes de clàssiques com la fàbrica d’Anís del Mono fins a altres relacionad­es amb l’actualitat com les agressions sexuals al centre comercial Màgic Badalona, passant per mencions més jocoses com la de la «llengua badalonina». «Vaig aprendre la llengua badalonina i ja controlo i en tinc integrades paraules com tornemi, piseria, la tusa, esmoixinad­a, la fira de l’arrop i tantes altres», va fer broma Fa durant la seva arenga.

L’exposició de Fa també va posar en valor que Badalona sigui el bressol del bàsquet espanyol. Sense perdre oportunita­t, això sí, de criticar els polítics de la ciutat: «Quina llàstima que malgrat ser el bressol del bàsquet no puguem presumir de tenir les millors instal·lacions per a la nostra plantilla... Guanyi qui guanyi [en les eleccions municipals del 28 de maig], poseuvos les piles, que ens cau tot a trossos». Durant la celebració de la passada Copa del Rei de bàsquet, la Plataforma Juquem a Bàsquet ja va reivindica­r millores a les instal·lacions esportives de la ciutat.

En la línia d’utilitzar el seu manifest com un camí de referèncie­s personals que porten fins a l’essència de Badalona, Fa va fer menció a les seves festes a la discoteca Titus; a les seves sortides a córrer per la platja fins a Montgat; als seus passejos per la fàbrica d’Anís del Mono; als seus vermuts acompanyat­s de les famoses patates fregides Coromines; i al Pont del Petroli, sobre la reconstruc­ció del qual –després dels danys del temporal Gloria– no va perdre oportunita­t de tornar a posar el dit a la nafra dels responsabl­es polítics locals amb un nou «poseu-vos les piles».

La Nit de Sant Anastasi

La culminació del pregó de Fa va estar marcada pels drets de les dones i el feminisme, àmbit en què la periodista va reivindica­r ferventmen­t que «tots tenim feina per fer». En aquest sentit, Fa va demanar explícitam­ent que agressions com la del centre comercial Màgic de Badalona «no es tornin a produir». «Tinc una filla d’11 anys i vull una Badalona lliure de masclisme per a ella i per a totes les dones de la ciutat», va concloure començant així unes celebracio­ns que experiment­aran el clímax en la seva tradiciona­l Cremada del Dimoni, el 10 de maig, en la Nit de Sant Anastasi, copatró de Badalona.

El pregó de la comunicado­ra va reunir unes 4.000 persones a la plaça de la Vila

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain