El Periódico - Català

De Tommaso, Damrau i Galván, en un Peralada íntim

La construcci­ó d’un nou auditori porta la mostra, que se celebrarà del 28 de juliol al 5 d’agost, a programar espectacle­s més essencials.

- MARTA CERVERA

Pocs concerts i de caràcter íntim, un només de dansa a càrrec de l’iconoclast­a Israel Galván i The Telephone, or l’amour à trois, una òpera còmica d’un sol acte de Gian Carlo Menotti, centraran la nova edició del Festival de Peralada, que aquest any no podrà comptar amb el seu escenari principal a l’aire lliure, com ja es va anunciar. La construcci­ó d’un nou auditori cobert que permetrà incrementa­r la seva activitat en futures edicions i programar espectacle­s durant tot l’any obliga a fer un altre tipus de programaci­ó més essencial. Tot i així, primeres figures desfilaran per la cita empordanes­a, amb espectacle­s cada dia del 28 de juliol al 5 d’agost.

La lírica, referent del festival juntament amb la dansa, obrirà aquesta edició íntima i essencial amb el tenor Freddie de Tommaso, que ja va demostrar el seu poder al primer Festival de Pasqua organitzat a Peralada. Oferirà un recital de Verdi amb àries d’òperes com Il trovatore, Luisa Miller i Un ballo in maschera acompanyat d’Audrey Saint-Gil al piano. L’endemà, la soprano Diana Damrau cantarà a l’amor amb la seva parella, Nicolas Testé, baixista, i Helmut Deutsch, pianista, un recital líric amb opereta, lied i cançons d’autors com Duparc, Strauss, Gounod, Donizetti, Bellini i Lehar.

Monterverd­i i Piazzolla

El món de Monteverdi i el de Piazzolla es miraran en un original concert a càrrec de Mariana i Valentín Flores, soprano i tenor, amb la Cappella Mediterran­ea. I la música antiga arribarà amb Jordi Savall i Le Concert des Nations. El mestre català, amb la seva viola de gamba de set cordes Barak Norman (Londres, 1697), oferirà obres del segle XVII i XVIII que viatgen a les corts de tres reis: Lluís XIV, Lluís XV i Lluís XVI. El repertori inclou grans peces de Guillaume Dumanoir, Monsieur de Sainte-Colombe, Marin Marais, François Couperin, Jean Féry Rebel i Jean-Marie Leclair.

El centenari del naixement de Victoria de los Ángeles es commemorar­à amb un recital de la soprano Núria Rial, Cantar del alma, amb obres de Mompou, Montsalvat­ge, Guridi, però també de Ravel, Brahms i Mendelssoh­n. Fidel a la seva tradició d’oferir alguna novetat el festival convidarà per primera vegada el jove tenor xilè Jonathan Teleman, nou galant l’òpera que, amb Daniel Heide al piano, oferirà des d’àries cèlebres fins a peces de Gardel. Dos referents de la lírica espanyola, Serena Sáenz i Xabier Anduaga, acomiadara­n la programaci­ó amb una nit belcantist­a amb àries i duos de Bellini i Donizetti.

El mirador del castell acollirà un altre tipus de propostes. El flamenc més radical el farà seu l’1 d’agost amb un solo d’Israel Galván, un espectacle singular en què l’artista en té prou amb si mateix.

I el 4 d’agost, fidels a la tradició d’oferir una òpera, el festival muntarà The Telephone, or l’amour à trois, peça còmica d’un acte de Gian Carlo Menotti, amb direcció musical d’Iván Martín, les interpreta­cions de Galdós Ensemble i les veus de la soprano Ruth Giménez i el baríton Jan Antem. Produït pel festival Música de Bilbao, és el primer projecte operístic de María Goiricelay­a, guanyadora d’un Max de les Arts Escèniques.

I una curiositat: el diàleg musical entre el compositor Héctor Parra, que a l’estiu estrenarà la seva òpera La orgía a l’Arriaga de Bilbao –prevista en la temporada vinent del Liceu–, i la seva dona, la pianista Imma Santacreu. Serà l’únic acte al claustre de Sant Domènech.

«Peralada manté la seva essència amb propostes de primera en un format íntim», va declarar ahir Oriol Aguilà, director de la cita, presentada l’Ideal Barcelona, enclavamen­t que s’afegeix al festival. «La intenció és desestacio­nalitzar-la i fer extensions en altres llocs», va remarcar.

«La intenció és desestacio­nalitzar el festival i estendre’l a altres llocs», afirma el director

 ?? Toti Ferrer ?? El tenor Freddie de Tommaso, durant un recital a Peralada.
Toti Ferrer El tenor Freddie de Tommaso, durant un recital a Peralada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain