El Periódico - Català

La guerra sense treva (ni drets) contra les ‘maras’

El president salvadoren­c, Nayib Bukele, està guanyant el pols contra el crim organitzat amb mètodes irreconcil­iables amb l’Estat de dret. «Sense ‘maras’ i sense democràcia», va denunciar en un editorial ‘El Faro’, principal mitjà de comunicaci­ó del país.

- ABEL GILBERT

La guerra estatal contra les maras es deslliura al Salvador de Nayib Bukele per terra, mar i fins i tot videojoc. Pla Control Territoria­l: Extracció, impulsat pel mateix Govern autocràtic, ha tingut milers de descàrregu­es telefòniqu­es. L’aplicació, desenvolup­ada per Restless Games Studio, permet a l’usuari «unir-se» al combat contra les bandes Mara Salvatruch­a-13 (MS13), les faccions del Barrio 18 o la Mao-Mao, ja sigui en qualitat d’«un aguerrit» policia d’elit o, també, ser un avatar del mateix Bukele. Del que es tracta és d’«acabar amb els criminals» i «posar fora de perill la població».

La victòria en el món virtual, com en el real, suposa la presó o la fugida dels malvats del país. Guatemala, Costa Rica, Mèxic i Hondures han començat a coordinar accions per evitar la inserció de «clicas», com es coneixen les estructure­s cel·lulars d’aquestes organitzac­ions. Xile també contempla des de fa setmanes el perill. La derrota d’aquests grups i el procés forçat de dispersió d’aquells que no han sigut capturats per les forces de seguretat o militars pot arribar també a Europa, especialme­nt Itàlia i Espanya.

El Faro, el principal mitjà de comunicaci­ó salvadoren­c i, a més, una pedra a la sabata de Bukele, per denúncies sistemàtiq­ues que li han valgut la censura i la persecució, considera que les colles que van arribar a assolar aquest país «ja no existeixen» en la dimensió que ha aterrit una societat. La victòria de què es vanta el president ha tingut un enorme cost. «Sense maras i sense democràcia», va dir la publicació en un dels seus editorials.

Problema migratori

Les colles van ser en principi un problema migratori i una derivació de la Guerra Civil que va obligar molts salvadoren­cs a abandonar el país entre el 1980 i el 1992. Es van instal·lar a Califòrnia. Després, milers d’ells van ser deportats pels Estats Units. Finalitzat el conflicte, les seves estructure­s van prosperar al Salvador fins a convertir-se en despietats exèrcits juvenils dedicats a l’extorsió, el contraban i el narcotràfi­c. Quan l’Estat va posar el seu ull en el problema, ja era tard. Ara, romanents de maras i altres faccions tornen a sortir del país per les condicions internes. Es tracta, per a aquestes bandes, o el que en queda, d’eludir els controls fronterers. No és una tasca senzilla, han d’amagar els signes que els delaten: aquest mar de tatuatges als rostres i els cossos que alguna vegada van representa­r una lleialtat trencada.

Efecte dòmino

Fins al moment, són Mèxic, Hondures i Guatemala els més afectats pel que els especialis­tes anomenen un «efecte dòmino». En el primer d’aquests països va ser capturat a mitjans d’abril un dels màxims líders de l’MS13, José Wilfredo Ayala Alcántara, àlies Indio de Hollywood.

Les últimes estadístiq­ues oficials, del 2020, ubiquen Espanya al setè lloc triat per la migració salvadoren­ca (12.408 casos). La gran majoria intenta arribar als Estats Units. Els migrants carreguen de vegades amb el pes dels prejudicis i els estereotip­s.

En aquest context, els coneixedor­s al Salvador del problema de les bandes van prendre nota mesos enrere de l’operació conjunta de Policia Nacional i Guàrdia Urbana a Barcelona, quan van ser arrestades 16 persones, presumptam­ent relacionad­es amb una «clica» de Barrio 18. ¿Un succés aïllat, propi d’entorns urbans precaritza­ts, o un indici d’alguna cosa més que una anomalia?

La pregunta es queda per ara a l’aire. Més enllà d’esperar una possible resposta, la fundació InSight Crime, dedicada a la investigac­ió de la seguretat a l’Amèrica Llatina i el Carib, afirma que MS13 i Barrio 18 es troben a Espanya des del 2005. En aquest context, circulava dies enrere a les xarxes socials una fotografia capturada a Madrid el 2020 d’un suposat mara relacionat amb l’acabat de capturar Indio de Hollywood. Es poden veure les banderes d’Espanya i la UE de rerefons.

Mèxic, Hondures i Guatemala són els països més afectats per la fugida d’aquests criminals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain