El Periódico - Català

Migrants ‘esclaus’ treballen als parcs fotovoltai­cs d’Itàlia

▶ Un sumari revela condicions de treball infrahuman­es per a centenars de senegaleso­s en plantes del sud del país, amb jornades de 14 hores i un sou de 500 euros per dos mesos

- IRENE SAVIO

Malik no tenia papers i necessitav­a diners. Sense cap altra alternativ­a, va començar a treballar a la intempèrie fins a 14 hores cada jornada, també en dies de pluja torrencial, fred i vent fort, i sense la indumentàr­ia indicada. Cobrava una misèria i no tenia dret ni a menjar, aigua o un lavabo on fer les seves necessitat­s.

Babukar, també originari de l’Àfrica, va explicar que el feien subjectar, amb un altre company, materials metàl·lics per als quals es necessitav­en 4 o 5 obrers, i que complia així mateix jornades lleonines per a les quals li van donar 500 euros en dos mesos. L’Augustin va dir que treballava també en dies festius, de vegades de nit i gairebé sense pausa. També va veure que, un dia, un company es va fer mal i no van avisar una ambulància. «Se’n va anar a casa i no el vaig tornar a veure», va dir.

Els protagonis­tes d’aquests esgarrifos­os relats (els noms s’han canviat per protegir la seva identitat) són centenars de treballado­rs estrangers, la gran majoria del Senegal. Es van convertir en blanc de l’empresa Tecnova SRL que operava en zones adjacents de Bríndisi i Lecce, a la regió italiana de la Pulla (sud), en el sector de l’energia fotovoltai­ca, segons va poder corroborar una investigac­ió d’EL PERIÓDICO a través de fonts pròximes al cas i documents d’aquest.

Judici històric

El Tribunal de Lecce va dictaminar aquest mes d’abril penes de fins a 18 anys de presó contra set persones vinculades a la companyia, en un històric judici per treball esclau i extorsió durant el qual van ser escoltats 483 denunciant­s, dels més de 1.000 treballado­rs de l’empresa. Migrants que es van atrevir a enfrontar-se als seus vexadors en els tribunals.

Els condemnats són quatre espanyols (dos en qualitat de gerents), dos colombians (un de resident a València) i un marroquí. Els delictes pels quals van ser processats inclouen associació a delinquir per reduir en esclavitud i extorsió agreujada. La sentència de condemna en primera instància cita els noms. Es tracta dels espanyols José Fernando Martínez Bascuñana, Luis Manuel Gutiérrez Núñez, Didier Gutiérrez Canedo i Laura García Martín, els colombians Luis Miguel Cárdenas Castellano­s i Andrés Felipe Higuera Castellano­s, i el marroquí Brahim Lebhihe. Cap és a la presó, ja que es desconeix el seu parador.

El cas, que presenta aspectes encara no aclarits, ha donat visibilita­t a un fenomen poc conegut: el treball forçat en la indústria de les renovables. Es tracta d’una novetat respecte a l’àmpliament documentad­a explotació d’estrangers en el sector agrícola.

L’advocat Salvatore Centonze, que ha representa­t 150 denunciant­s que es van constituir en acusació particular, diu que «es tracta d’un dels principals judicis per esclavitud celebrats a Itàlia» en els últims anys. «Tot va començar amb una legislació italiana del 2010 que preveia incentius a empreses del sector», afirma.

Segons la reconstruc­ció feta per Centonze, de fet, els condemnats operaven sota el paraigua de l’empresa, amb seu a Bríndisi, que ara s’ha declarat en fallida. «Així van aconseguir 14 parcs per construir estructure­s fotovoltai­ques», assegura. «El problema és que, per no perdre aquests incentius, havien de completar la feina en temps molt breus i per això van intensific­ar la producció», explica l’advocat.

La fiscal Carmen Ruggiero, de la Direcció Distrital Antimàfia (DDA) de Bríndisi, a càrrec del cas, posa l’èmfasi també en el menyspreu expressat contra els treballado­rs estrangers, que «també rebien pagues de 2 euros l’hora» i es trobaven en una situació de «gran vulnerabil­itat».

Vincles amb Espanya

«En una conversa (dels acusats), se’ls sent dir que si les botes no són del seu número, les tallin o es tallin els peus», diu la lletrada. «El que va destapar el cas és que finalment aquests treballado­rs es van rebel·lar [la primavera del 2011], van sortir al carrer a manifestar-se i fins i tot hi va haver problemes d’ordre públic. Això va posar el focus en el cas», assenyala Ruggiero.

La fiscal, com també Centonze, explica que tot i així encara no es va burxar en profundita­t el vincle amb Espanya, al no ser conseqüent per a les finalitats de la investigac­ió, però que aquest aspecte (la nacionalit­at espanyola dels acusats) no s’ha detectat amb freqüència. «Tot i així, vaig tenir un altre cas, en què vaig investigar sobre el robatori d’uns panells solars que s’enviaven a Espanya i l’Àfrica», explica Ruggiero.

El fiscal en cap Leonardo De Castris, de la Fiscalia de Lecce, creu que en el cas va ser fonamental que les víctimes expliquess­in la seva versió.

A més, De Castris, que en la seva trajectòri­a ha seguit altres processos d’explotació d’immigrants en el sector agrícola, tampoc descarta que, en el futur, surtin a la llum altres episodis similars, ja que en els dos sectors es donen fenòmens semblants, com l’ús de mà d’obra barata. Però el motiu també té lloc per una paradoxa, diu el jurista: «En aquesta zona d’Itàlia, el sector de l’energia solar està creixent perquè la desforesta­ció ha augmentat com a conseqüènc­ia de la plaga de la Xylella, que va matar milers d’oliveres».

«Se’ls sent dir que si les botes no són del seu número, les tallin o es tallin els peus», diu una fiscal

 ?? Sophonnawi­t ?? Treballs de neteja dels panells solars col·locats a sobre d’un edifici per maximitzar-ne l’obtenció d’energia.
Sophonnawi­t Treballs de neteja dels panells solars col·locats a sobre d’un edifici per maximitzar-ne l’obtenció d’energia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain