El Periódico - Català

Creixen les crítiques al Regne Unit per les detencions durant la coronació

▶ La policia va arrestar 52 persones per les protestes contra la reialesa mentre que l’oposició parla d’atac a la llibertat d’expressió

- LAURA PUIG

Organitzac­ions de drets humans i membres del Partit Laborista i del Liberaldem­òcrata han criticat el mig centenar de detencions portades a terme per Scotland Yard, la policia de Londres, durant els actes de la coronació del rei Carles III i les han considerat un cop a la llibertat d’expressió.

Dissabte a primera hora del matí, agents de la Policia Metropolit­ana van arrestar Graham Smith, el líder de Republic, la principal organitzac­ió antimonàrq­uica del país, mentre portava cartells per als manifestan­ts a Trafalgar Square, el punt en el qual el grup havia convocat els seus seguidors per manifestar-se al pas de la processó reial. El cos va informar més tard que al llarg de dissabte van ser detingudes 52 persones per baralles, així com delictes contra l’ordre públic i conspiraci­ó per causar disturbis públics entorn de la coronació.

Després de ser alliberat, a les onze de la nit de dissabte, Smith va denunciar a Twitter que al + elperiodic­o.com /es/fotos/

Regne Unit s’ha acabat el temps del dret a protestar pacíficame­nt. «M’han dit moltes vegades que el monarca vetlla per defensar les nostres llibertats. Ara les nostres llibertats estan sota atac en nom seu», va afegir.

La Policia Metropolit­ana també va detenir tres persones que repartien alarmes antiviolac­ió.

Alterar els cavalls

Segons va al·legar el cos, havia rebut informació d’intel·ligència sobre plans per fer servir aquesta mena de dispositiu­s per alterar els cavalls durant la desfilada. No obstant, el consell de Westminste­r va assegurar que els detinguts eren voluntaris que treballen per la seguretat de les dones a la nit als carrers del centre de la ciutat. «Estem treballant amb la policia per establir exactament què va passar», va manifestar la consellera Aicha Less.

La policia va ser dotada de nous poders per apaivagar les protestes amb una llei aprovada pel Govern per reforçar la seguretat durant els actes de la coronació. «Hi ha hagut moltes protestes sense intervenci­ó durant la coronació», va explicar la comandanta Karen Findlay. «El nostre deure és ferho de manera proporcion­ada d’acord amb la llei. També tenim el deure d’intervenir quan la protesta esdevé criminal i pot causar greus trastorns. Això depèn del context. La coronació és un esdevenime­nt únic en una generació i aquesta és una considerac­ió clau en la nostra avaluació», va afegir la representa­nt d’un cos que aquesta setmana ja havia advertit que tindria una «tolerància molt baixa» contra aquells que volguessin «soscavar» el dia.

«Protestes inofensive­s»

El diputat laborista Chris Bryant va censurar a Twitter la resposta de la policia i va destacar que «la llibertat d’expressió és el fil conductor d’una monarquia constituci­onal parlamentà­ria». «La nostra nació i el nostre rei no són tan fràgils per no poder assumir protestes inofensive­s d’un punt de vista diferent», va afegir a la mateixa xarxa social la també diputada Jess Philips. «Les notícies de persones detingudes per protestar pacíficame­nt contra la coronació són increïblem­ent alarmants. Això és una cosa que esperaries a Moscou, no a Londres», va dir la directora de Human Rights Watch al Regne Unit, Yasmine Ahmed, abans d’acusar el Govern de Rishi Sunak de ser «cada vegada més reticent» a permetre que els ciutadans puguin demanar comptes al poder.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain