El Periódico - Català

El teatre de la guerra

Davant les bravates de Prigojin, potser Putin mira el tauler. Celebra la competènci­a entre tropes. Encoratja un contrapode­r sense lligams

- Emma Riverola

L’escena és ferotge. Envoltat de cadàvers de soldats russos, Ievgueni Prigojin –testa rotunda, gest iracund– brama davant la càmera: «Aquests, collons, són els maleïts pares i fills d’algú. I aquesta escòria que no ens dona la munició, ¡hòstia puta!, se’n menjarà els menuts a l’infern. ¡Collons! ¡Maricons! Tenim un 70% d’escassetat de munició. Xoigú, Gueràssimo­v, ¿on coi és la munició?». Els ultratges cap al ministre de Defensa i el cap de l’Estat Major de l’Exèrcit rus continuen: «S’asseuen en clubs cars, els seus fills fan voltes per la vida gravant vídeos a YouTube. ¡Us creieu que sou els amos i que teniu dret a disposar de les seves vides!».

No és la primera vegada que l’oligarca rus reclama més efectius per a l’ofensiva a Ucraïna. Però, aquest cop, la bravata és un autèntic desafiamen­t a l’Exèrcit rus. Prigojin, l’home que va passar nou anys a la presó, que al sortir-ne va obrir una parada de frankfurts, després un restaurant de luxe, i que la seva amistat amb Putin li va facilitar guanyar substancio­sos contractes amb l’Estat, ha estès el seu poder més enllà de les fronteres russes. La fiscalia nord-americana considera que la seva fàbrica de trolls va intervenir en les eleccions que van donar la victòria a Trump. La seva companyia de mercenaris

Emma Riverola és escriptora.

Wagner no només opera a Ucraïna, també a l’Àfrica i el Pròxim Orient, on ell, evidentmen­t, també té interessos econòmics.

¿I Putin? ¿Què pensa el líder rus de la fractura entre Wagner i l’Exèrcit oficial? El terreny s’obre a l’especulaci­ó. Alguns creuen que Prigojin amenaça Putin mateix. D’altres, que la seva influència està en decadència. En aquest cas, ¿com acabarà el desafiamen­t? Hi pot haver un accident, és clar. Una bomba. Un cotxe que falla... O un verí. El Kremlin té una llarga tradició en les pocions tòxiques. Des del primer laboratori toxicològi­c secret creat el 1921 i supervisat personalme­nt per Lenin, al gran Laboratori Número 1 de l’NKVD fundat per Stalin i peça significat­iva de la Guerra Freda, fins a l’enveriname­nt de l’opositor Aleksei Navalni el 2020. Rússia ha deixat de ser el país dels soviets, però no dels verins.

Però potser Putin continua mirant el tauler. Celebrant la competènci­a entre tropes. Encoratjan­t un contrapode­r sense cap mena de lligams. Una veu que s’alça irada entre cadàvers, una mirada embravida que s’estén pel món. Més de 14 mesos des de la invasió d’Ucraïna i bona part del teatre de la guerra es continua produint entre bambolines. L’única cosa irremeiabl­ement real és la sang vessada.

Més de 14 mesos des de la invasió d’Ucraïna i l’única cosa irremeiabl­ement real és la sang vessada

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain