El Periódico - Català

Rescatats 140 excursioni­stes per pluja a la Garrotxa

Les intenses pluges registrade­s durant la tarda d’ahir a la meitat nord de Catalunya van arribar en alguns casos acompanyad­es de calamarsa.

- EL PERIÓDICO

Els primers xàfecs matinals d’ahir, diumenge, la majoria d’ells esporàdics i, per desgràcia, insuficien­ts per resoldre la carestia hídrica que pateix el país, ja anticipave­n el que havia d’arribar a gran part de Catalunya a la sobretaula: una tarda de pluges intenses, tempestes locals i, fins i tot, fins a la possibilit­at que les precipitac­ions fossin acompanyad­es de pedra.

En definitiva, un final de setmana on, més que probableme­nt, es repetirien les imatges de la setmana passada de gent corrent a buscar recer després de ser sorpresos per un xàfec imprevist, paraigua sorgint del no-res amb la mateixa precocitat que ho fan els bolets a la tardor, algunes activitats tan passades per aigua que al final no quedaria més remei que suspendre-les, i una operació tornada més complicada de l’habitual en un diumenge.

En aquesta ocasió la incidència més gran es va registrar al nord de la província de Girona, on Bombers de la Generalita­t van haver de rescatar un grup de 140 excursioni­stes holandesos que es van veure sorpresos per una forta tempesta a la Garrotxa, una de les comarques on el Servei Meteorològ­ic de Catalunya va activar l’avís per temps violent.

Fonts de Bombers van informar que, cap a les tres de la tarda, van ser alertats que 120 joves i 20 professors i monitors van ser sorpresos al municipi de Montagut i Oix per un xàfec quan seguien la ruta entre l’ermita de Sant Eudald de Jou i el Pont de Llierca.

Els bombers van presentar-se a la zona amb set unitats terrestres i un helicòpter, dispositiu amb què se’n van anar evacuats per grups fins al càmping en el qual pernoctave­n. Tots els excursioni­stes es trobaven en bon estat, segons les mateixes fonts, tot i que un d’ells presentava una lleu hipotèrmia i un altre una lesió a un peu.

Demà tornaran les pluges a Catalunya i potser s’allarguen fins dimecres i dijous

Tempestes al nord

Davant l’episodi de fortes pluges que s’anava acostant, el Servei Meteorològ­ic de Catalunya va anar actualitza­nt al llarg de la jornada el seu pronòstic meteorològ­ic per a les següents hores, estenent el perímetre de les pluges a tot el terç nord, confirmant que a la Catalunya Central i les comarques de l’interior de la província de Girona i les del nord de Barcelona aquestes precipitac­ions serien realment intenses (a més que vindrien acompanyad­es de calamarsa), i ja donant per segur que a la capital de Catalunya acabaríem mullant-nos avançada ja la tarda, com així va passar.

Així, durant la sobretaula ja van anar apareixent les primeres tempestes al Pirineu occidental que es van anar traslladan­t cap a l’oest i van guanyar intensitat a les comarques del nord de Girona. A la Garrotxa, el Pla de l’Estany, el Ripollès i l’oest de l’Alt i el Baix Empordà aquestes pluges, significat­ivament intenses, van anar acompanyad­es de pedra. A Ulldeter i la Bisbal d’Empordà es van recollir 25,6 litres d’aigua en només 30 minuts.

Avui hi haurà una petita treva quant a les pluges, ja que segons el Meteocat només és possible algun xàfec feble, aïllat i escàs a l’interior del quadrant nord-est, però de cara a dimarts els models preveuen que un altre front de precipitac­ions afecti el terç nord en un episodi que es pot allargar dimecres i dijous.

 ?? David Aparicio ?? Diverses persones observen sota la pluja el riu Onyar al seu pas per Girona, ahir.
David Aparicio Diverses persones observen sota la pluja el riu Onyar al seu pas per Girona, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain