El Periódico - Català

Sanitat rebutja retallar les guàrdies mèdiques de 24 a 12 hores

El ministeri desatén la demanda dels facultatiu­s, que demanen, a més, que siguin obligatòri­es fins als 60 anys i voluntàrie­s després. Però per a això falten metges.

- PATRICIA MARTÍN

Al cap de poc temps d’arribar al Ministeri de Sanitat en substituci­ó de Carolina Darias, José Manuel Miñones ha topat amb el primer cop de porta mèdic. El sector ha rebutjat enèrgicame­nt l’esborrany que planteja que les guàrdies mèdiques de 24 hores siguin obligatòri­es fins als 60 anys i no fins als 55, com passa en l’actualitat. Fa temps que els facultatiu­s reclamen un canvi en l’organitzac­ió de la feina que impliqui escurçar aquelles jornades maratonian­es a 12 hores i que siguin voluntàrie­s, i no precisamen­t al revés (que s’ampliï l’edat obligatòri­a). Una mesura que implicaria que profession­als més grans i, per tant, amb més fatiga acumulada, hagin de fer torns interminab­les. A causa de la pressió assistenci­al, en aquests torns amb prou feines es descansa, per la qual cosa l’atenció als pacients pot posar-se en risc. Per això els representa­nts sanitaris han avisat que és «la gota que fa vessar el got». Si Sanitat segueix endavant, amenacen, es mobilitzar­an.

Sanitat nega haver plantejat l’ampliació de l’edat obligatòri­a, ni formalment ni informalme­nt, però la proposta s’ha filtrat, «potser com un globus sonda per veure les reaccions», la qual cosa és «vergonyosa», segons interpreta el secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart. «És una declaració de guerra», avisa el sindicat català.

La reorganitz­ació de les guàrdies que demana el sector ni tan sols s’està negociant específica­ment i el suposat esborrany amb el canvi, que segons s’ha publicat podrien recolzar diverses comunitats, s’ha posat sobre la taula en la reforma de l’Estatut Marc, que afecta les condicions laborals de tots els funcionari­s. Per tant, les demandes per reformar les guàrdies han caigut, de moment, en sac foradat, ja que seria necessari augmentar la plantilla de metges, una cosa que requereix molt finançamen­t i temps.

A més, tampoc està definida com podria fer-se la reforma. El Consell de Col·legis de Metges (CGCOM) opina que no hi ha la mateixa càrrega assistenci­al en tots els serveis i que «és difícil generalitz­ar i que totes les guàrdies siguin de 12 hores, perquè això suposaria doblar la plantilla». Segons el seu parer, la solució passa pel fet que «cada hospital faci un estudi detallat i detecti quins serveis han de reforçar i organitzar amb torns d’un màxim de 12 hores perquè els metges puguin fer la seva feina en les millors condicions possibles i amb temps de descans», segons explica el seu president, Tomás Cobo.

Esgotament i errors

Tot i això, una enquesta realitzada per Metges de Catalunya demostra que el 84% dels facultatiu­s catalans consideren que el format de 24 hores hauria de desaparèix­er, per la salut dels treballado­rs i la seguretat clínica del pacient. El 83% recolza que les guàrdies es redueixin a 12 hores, tot i que la meitat avisa que no vol realitzar més torns ni perdre la part del salari associada a les jornades complement­àries. A nivell nacional, la Confederac­ió Estatal de Sindicats Mèdics (CESM) va realitzar un sondeig a 3.700 profession­als que mostra que el 87% dels metges realitzen guàrdies, tot i que el 60% preferiria no fer-les.

«El problema és que des de fa anys les retribucio­ns dels metges són baixes i per això es completave­n amb les guàrdies, que eren una expectativ­a de treball, perquè podies descansar, com fan els bombers quan no hi ha foc. Però ara s’han convertit en una feina a preu fet, cosa que provoca esgotament i burnout als profession­als», explica Lleonart. Les jornades laborals molt prolongade­s s’associen amb trastorns del son, ansietat, depressió i esgotament.

«Als anys 60 un pacient acudia a urgències per una cosa excepciona­l, però ara hi ha tal pressió que en les guàrdies no es pot descansar i arriba un moment que la situació és insostenib­le per al profession­al, que té lògicament por de cometre un error», apunta des de CESM María José Campillo.

Normalment les guàrdies s’efectuen després de la jornada ordinària, des de les 15 hores a les 8 de l’endemà, i els caps de setmana durant 24 hores. Es porten a terme a urgències, quiròfan i plantes hospitalàr­ies. La normativa europea marca que no superin les quatre al mes, tot i que a Espanya està permès fer-ne fins a set. Els metges MIR són els que més en fan, una mitjana de cinc, tot i que aquest número pot incrementa­r-se fins a set en períodes festius.

Els errors

Més enllà de l’experiènci­a i l’anàlisi dels facultatiu­s, a Espanya no hi ha investigac­ions recents que hagin explorat la possible relació entre les guàrdies i els errors mèdics. De fet, certificar un error d’aquest tipus requereix un procés judicial al qual s’arriba en molt pocs casos. Però una investigac­ió internacio­nal publicada a The New England Journal of Medicine va revelar que els profession­als cometen un 36% més d’errors greus a l’uci en torns de 24 hores que en els de 16. Normalment són errors a l’hora de calcular les dosis dels fàrmacs però també es xifra en 5,6 vegades més la probabilit­at de cometre equivocaci­ons en el diagnòstic.

A Espanya, una enquesta de l’Associació de Metges Residents va calcular el 2005 que fins al 60% dels metges reconeixie­n haver comès un error greu a causa de la fatiga i el 37% va assegurar que havia tingut algun accident a la carretera a l’acabar la guàrdia. No hi ha estudis més recents, tret d’una investigac­ió del Col·legi de Metges que es basa en investigac­ions internacio­nals per afirmar que la sobrecàrre­ga laboral, així com la falta de son, «impacten de manera directa en la salut dels profession­als i estan relacionad­es amb incidents en la seguretat del pacient».

Un esborrany que planteja torns obligatori­s d’un dia sencer fa enfadar el sector

 ?? Jordi Cotrina ?? Un pacient d’ECMO a l’uci de l’Hospital de la Vall d’Hebron, a Barcelona, el 8 de setembre del 2021.
Jordi Cotrina Un pacient d’ECMO a l’uci de l’Hospital de la Vall d’Hebron, a Barcelona, el 8 de setembre del 2021.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain