El Periódico - Català

Hollywood es queda sense paraules; els guionistes, no

- IDOYA NOAIN

A Nova York se succeeixen les protestes de guionistes que amb la seva vaga han paralitzat bona part de tota la indústria de l’entretenim­ent dels EUA. Els recolzen noms reconeixib­les com Tony Kushner, un pes pesant de l’escriptura, i l’actriu de ‘Sexe a Nova York’ Cynthia Nixon.

L’enorme rata inflable Scabby, símbol de les protestes laborals a Nova York, ha aparegut davant les oficines de Netflix al 888 de Broadway, una mica al nord de Union Square. Des d’un altaveu portàtil se sent en un moment a tot volum Donna Summer cantant allò de She works hard for the money (treballa molt pels seus diners). Per la vorera, donant la volta a l’illa, flueix una marea humana armada, en enginyoses pancartes i en crits, amb el que millor saben utilitzar: l’enginy i la paraula. Perquè són guionistes.

Concretame­nt, són membres de l’ala est del Writers Guild of America, el sindicat amb 11.500 membres que dimarts, després de negociacio­ns infructuos­es per renovar el seu contracte amb l’Aliança de Productors de Cine i Televisió (AMPTP), que reuneix els grans estudis i plataforme­s, van iniciar una vaga que ha paralitzat no només bona part de Hollywood, sinó de tota la indústria de l’entretenim­ent dels EUA. Els programes de late night porten des de dimarts en fosa a negre. Els piquets ja han començat a alterar rodatges que seguien en marxa.

De moment hi ha energia.

L’anterior vaga de guionistes, el 2007 i el 2008, es va allargar 100 dies. Aquesta, segons temen molts, va també per llarg, i a ningú l’estranyari­a que es prolongués almenys fins a finals de juny, quan els estudis i plataforme­s han de renovar els convenis amb els sindicats d’actors i de directors. La unió (com es diu en anglès sindicat) fa la força.

«Ningú vol una vaga llarga, però tots volem un contracte just i el pla és quedar-nos fins que el tinguem», explicava en l’escena novaiorque­sa dimecres Josh Gondelman, que va ser guionista de John Oliver i al programa a Showtime dels humoristes Desus & Mero. «Els estudis podrien

 ?? ?? Membres de Writers Guild of America protesten divendres davant dels estudis de la Warner Bros a Califòrnia.
Membres de Writers Guild of America protesten divendres davant dels estudis de la Warner Bros a Califòrnia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain