El Periódico - Català

Michael J. Fox, tres dècades de lluita

Apple TV+ estrena divendres un film que repassa la trajectòri­a del protagonis­ta de ‘Retorn al futur’ i mostra la seva lluita contra la malaltia que pateix des del 1991.

- QUIM CASAS

La primera escena de La vida de Michael J. Fox és una recreació d’un dels molts episodis viscuts pel popular actor a causa de la malaltia que pateix, el Parkinson. Sense que li vegem la cara, un home es desperta al llit amb el dit petit de la mà esquerra tremolant-li sense parar. Després, al bany, l’altra mà, amb la qual subjecta el raspall de dents, li tremola tant que no aconseguei­x posar la pasta dentífrica. Basat en les memòries de l’actor, el documental realitzat per Davis Guggenheim, disponible a Apple TV+ a partir d’aquest divendres, 12 de maig, és un recorregut per la carrera del protagonis­ta de Retorn al futur traçat des de la perspectiv­a actual, aquesta forma de vida condiciona­da per la malaltia que l’ha apartat gairebé totalment de la pantalla i de la vida pública.

El film està construït mitjançant una entrevista actual a Fox, escenes dels seus films i sèries més populars, imatges d’arxiu dels assajos i els anuncis de McDonald’s que va protagonit­zar, els exercicis de rehabilita­ció i les recreacion­s –amb un home que simula ser-ho sense que mai se li vegi la cara– de la seva arribada a Hollywood als 16 anys des d’Edmonton (Canadà) i les audicions a les quals es va presentar.

Sobre rodes

El documental s’atura bastant en la sitcom que el va fer triomfar a mitjans dels anys 80, Enredos de familia, en la qual va rendibilit­zar bé el seu físic pueril i la seva baixa estatura i en què, a més, va conèixer qui és la seva dona des de 1988, l’actriu Tracy Pollman, amb qui té quatre fills. Tot anava llavors sobre rodes.

Gràcies a la repercussi­ó d’aquesta comèdia televisiva, el gènere en voga en aquella època, Steven Spielberg i Robert Zemeckis el van escollir per protagonit­zar Retorn al futur, un dels superèxits més fulgurants del cine dels vuitanta de Hollywood. Però ¿com encaixar un èxit com aquell als 24 anys, veure’s a les portades de les revistes més importants i comparèixe­r en tots els late shows de la televisió? El 1985, les seves pel·lícules Retorn al futur i De pelo en pecho apareixien en els número un i dos del box office.

Amb prou feines mitja dècada després de convertir-se en l’actor de moda, a Fox li van diagnostic­ar un inici primerenc de Parkinson. Tenia només 29 anys. Els primers símptomes els va notar durant el rodatge de Doc Hollywood, un altre dels seus potencials èxits comercials. Fox va caure en la beguda i va continuar treballant en el cine com si res passés, tot i que cap de les seves pel·lícules posteriors va vorejar l’èxit de les precedents. El físic encara aguantava. Fins a 1998, any en què l’actor va fer públic que patia la malaltia degenerati­va.

Les tremolors són cada vegada més acusades, com es pot veure al documental. Però Fox, que avui té 61 anys, encara la situació amb certa distensió. Al principi del film, surt de casa amb el seu ajudant personal per caminar una mica pels carrers. Es mou de manera insegura, trontollos­a, però avança. De sobte es gira per saludar una persona i cau en ple carrer, fent bromes amb la dona que s’interessa per ell. Fox ha explicat en més d’una ocasió que el Parkinson no mata, sinó que poden fer-ho les múltiples fractures derivades de les caigudes a causa d’aquest trastorn del moviment.

A l’actor se’l veu sencer en tot moment mentre conversa amb el director del documental. Assumeix good fight

The good wife

The

Louis Canning, lletrat que es presenta als judicis malgrat el manifest Parkinson que pateix, va ser la seva última batalla artística. Va crear una fundació per a l’estudi de la malaltia i es va retirar el 2020. Alan Alda i Neil Diamond són alguns dels actors i músics afectats per la mateixa malaltia. Fox segueix en la lluita, entre escèptic i irònic.

 ?? ??
 ?? Apple TV+ ?? Michael J. Fox, en una imatge del documental sobre la seva vida.
Apple TV+ Michael J. Fox, en una imatge del documental sobre la seva vida.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain