El Periódico - Català

‘Veles e vents’

Gairebé dues dècades després que València entrés a la història de la regata més famosa, ningú discuteix que la prova va servir per connectar la ciutat amb el mar.

- Joan Carles Martí és subdirecto­r de ‘Levante-EMV’

L ’idil·li entre Rita Barberá i Ernesto Bertarelli es va trencar a la terrassa del Veles e Vents, el magnífic edifici del premiat David Chipperfie­ld. El magnat suís que va portar la Copa Amèrica acabava d’adjudicar-se per segona vegada la regata més important del món i estava decidit que València tornaria a ser la seu de la següent edició. Mirant al sud i assenyalan­t el poblat paisatge de grues del port, va exclamar: «L’únic que molesta perquè aquest sigui el millor circuit nàutic del món és això». Bertarelli, malgrat un curs accelerat de protocol valencià, es va passar diversos nusos a l’ignorar que el poder financer, laboral i logístic de la ciutat ha sigut des del segle XV el seu port.

De passada, s’atrevia a rivalitzar amb l’autèntic poder fàctic que representa des de fa diverses dècades la família naviliera Boluda, gràcies precisamen­t a aquestes grues. Va passar per alt també l’estiba, l’aristocràc­ia obrera influent en els sindicats. Vaja, que el seu pensament en veu alta davant la totpoderos­a Barberá, va amenaçar la pau cívica. Els nord-americans del BMW Oracle van vèncer a la segona Copa celebrada a València els suïssos de l’Alinghi de Bertarelli i el prestigiós trofeu, el Deed of Gift, va navegar als EUA. València es va quedar amb un consorci, format a tres parts iguals entre el Govern, la Generalita­t i l’ajuntament, i un forat de prop de 400 milions d’euros per les obres realitzade­s per condiciona­r la Marina. Un deute que va ser assumit i condonat pel Govern fa només uns anys després d’una llarga polèmica entre l’esquerra ara governant i la dreta que va impulsar la competició quan manava, en la seva política de grans esdevenime­nts, en què es van organitzar dos grans premis de fórmula 1 en un circuit urbà, precisamen­t a la Marina, o la visita del Papa el 2006.

Impacte econòmic

Controvèrs­ies a part, gairebé dues dècades després que València entrés a la història de la regata més famosa del món, ningú discuteix que la prova va servir per connectar definitiva­ment la ciutat amb el mar. Que a més del Veles e Vents, que s’exhibeix amb el millor far del Mediterran­i del segle XXI, va deixar un impacte econòmic de més de 2.000 milions d’euros i que tot l’entorn on eren les bases dels equips és ara un pol d’empreses tecnològiq­ues i centres de formació com el que Juan Roig va fundar amb Lanzadera, per accelerar start-ups, i EDEM, la seva prestigios­a escola de negocis. També que juntament amb la Ciutat de les Arts i les Ciències és la millor postal de la València per a un turisme de qualitat i gastronòmi­c, on el mític cuiner basc Martín Berasategu­i desembarca­rà en uns dies.

Hi va haver reunions perquè València acollís la Copa Amèrica que se celebrarà l’estiu que ve a Barcelona. Curiosamen­t, l’alcalde Joan Ribó (Compromís) estava més per la feina que Ximo Puig (PSPV), potser per retardar l’aprovada ampliació nord del Port, però hauria sigut difícil de digerir per a un electorat que té assumit que els grans esdevenime­nts de l’època del PP, Copa Amèrica inclosa, són sinònims de corrupció i malbaratam­ent. Com canta Raimon a Veles vents: «Veles e vents han mos desigs complir / Faent camins dubtosos per la mar».

e

 ?? Manuel Bruque / Efe ?? L’equip suís Alinghi, a la Copa Amèrica celebrada a València.
Manuel Bruque / Efe L’equip suís Alinghi, a la Copa Amèrica celebrada a València.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain