El Periódico - Català

El Govern acorda ajudes al camp i obres d’emergència contra la sequera

▶ El Consell de Ministres extraordin­ari aprovarà avui un paquet de mesures urgents per pal·liar la crítica situació, just quan les reserves dels embassamen­ts espanyols baixen del 50%

- JUAN RUIZ SIERRA

El Consell de Ministres celebra avui una reunió extraordin­ària que aprovarà un conjunt de mesures urgents per lluitar contra la sequera. Segons fonts del Govern, la resposta a aquesta dramàtica situació, després de l’abril més sec des que se’n tenen registres, es farà via decret, per a la seva aplicació immediata. L’instrument tindrà un doble enfocament. D’una banda, ajudes als agricultor­s. De l’altra, obres d’emergència hidràuliqu­es en diversos territoris. Entre aquests, Catalunya. La vicepresid­enta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el titular d’Agricultur­a, Luis Planas, han sigut les encarregad­es del nou decret. No és la primera vegada que l’Executiu de coalició pren una decisió d’aquest tipus. Ja l’any passat, a mitjans de març, va aprovar un decret que contenia mesures com l’ajornament de quotes de la Seguretat Social per als agricultor­s, la reducció del nombre de peonades, reduccions fiscals i rebaixes de les tarifes d’aigua. El nou instrument que s’aprovarà avui anirà en el mateix sentit, expliquen a l’Executiu.

La reserva hídrica espanyola està actualment al 48,9% de la seva capacitat total, un dels nivells més baixos des del 1995. El mes passat va ser especialme­nt dolent. Segons el balanç de l’Agència Estatal de Meteorolog­ia

(Aemet), va ser l’abril més càlid des del 1961, quan va començar la sèrie històrica, i només va ploure el 22% dels valors normals aquell mes. Però la situació, temen al Ministeri per a la Transició Ecològica, serà molt pitjor després de l’estiu, llevat que hi hagi una tardor plujosa. De moment, a Catalunya, una de les zones més castigades, el Govern català ja ha aprovat restriccio­ns a l’aigua que afecten el 86% dels habitants de l’autonomia. Com en moltes altres ocasions durant els últims temps (la bateria d’iniciative­s en habitatge, per exemple), els ministres d’Unides Podem s’han mantingut aliens a aquesta decisió. Fonts de l’organitzac­ió morada expliquen que desconeixi­en tant la celebració d’un Consell de Ministres extraordin­ari com tot el contingut d’aquesta trobada.

No obstant, poc després que la Moncloa divulgués la convocatòr­ia de demà, la vicepresid­enta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va explicar durant un acte de la precampany­a electoral que també s’hi aprovarà una mesura que té a veure amb les altes temperatur­es, no amb la sequera en sentit estricte: el Govern prohibirà els treballs a l’aire lliure quan l’Aemet declari alerta taronja o vermella per calor extrema. «Emprendrem unes modificaci­ons legislativ­es per justament incorporar en la legislació laboral mesures específiqu­es de compliment obligatori de les empreses, adaptarem les condicions meteorològ­iques als llocs de treball», va anunciar Díaz.

El context electoral

La decisió de convocar un Consell de Ministres extraordin­ari tampoc és aliena a l’actual context electoral, quan falten menys de tres setmanes per als comicis autonòmics i municipals del 28 de maig. La sequera s’ha convertit en un dels grans assumptes en aquesta precampany­a. Sobretot, arran de la polèmica proposició de llei que el PP ha registrat al Parlament d’Andalusia sobre el parc de Doñana, el principal aiguamoll d’Europa, per legalitzar regadius irregulars, una iniciativa molt criticada tant pel Govern central com per la mateixa Comissió Europea, que ha arribat a amenaçar amb sancions la Junta d’aquesta comu

nitat, presidida per Juan Manuel Moreno. Però, més enllà dels atacs del Govern als conservado­rs per aquest projecte, els socialiste­s també estan preocupats pel vot rural, un electorat en què Vox és molt fort, i busquen revertir la seva tendència a la baixa als pobles.

Ajudes directes

En aquest sentit, a la Moncloa s’esforcen per ressaltar tot el que s’ha fet en aquest àmbit des que Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa: ajudes directes per valor de 650 milions als sectors ramader i cítric, mesures de suport al sector agrari amb un impacte de 450 milions d’euros i un increment d’un 70% des de 2018 en la inversió en aigua, fins als 541 milions. El decret de demà anirà en el mateix sentit. Junt amb les ajudes al sector agrari, aprovarà «un volum d’inversió molt important en infraestru­ctures que, de manera estructura­l, s’anticipen i estan dissenyade­s per fer front a aquests episodis de sequera», va explicar Ribera. Contra les acusacions d’«electorali­sme» per part del Partit Popular, la vicepresid­enta tercera va defensar la necessitat que un Consell de Ministres abordi de forma «monogràfic­a» la preocupant situació hidrològic­a que pateix Espanya.

Els socialiste­s estan preocupats pel vot rural, un electorat en què Vox és molt fort

 ?? ?? El canal d’Urgell al seu pas per Vilanova de Bellpuig (Pla d’Urgell), la setmana passada.
El canal d’Urgell al seu pas per Vilanova de Bellpuig (Pla d’Urgell), la setmana passada.
 ?? Jordi V. Pou ??
Jordi V. Pou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain