El Periódico - Català

L’expolicia atribueix a la presidènci­a del Govern l’operació Catalunya

▶ Villarejo assegura en una comissió parlamentà­ria que Sáenz de Santamaría controlava l’operatiu de la intel·ligència de l’Estat

- Á. V.

L’excomissar­i José Manuel Villarejo va declarar ahir al Congrés que l’operació Catalunya és «una operació d’intel·ligència» amb què «es mirava d’evitar que una part ben organitzad­a d’Espanya, Catalunya, mantingués la possibilit­at d’independit­zar-se. Es dissenya des de la presidènci­a del Govern espanyol i la tira endavant la vicepresid­enta, que era qui controlava el CNI», amb referència a Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría. A preguntes del portaveu del PSOE, Felipe Sicilia, va apuntar directamen­t al CNI com el seu màxim responsabl­e i va retreure als diputats no haver interrogat amb més afany la seva directora, Esperanza Casteleiro, que es va emparar amb el secret amb què actua la institució. Però amb qui sí que va admetre parlar de l’operació Catalunya va ser amb la llavors secretària general del PP, María Dolores de Cospedal. La seva explicació és que sabien que el CNI parlava amb moltes persones del PP a Catalunya i van parlar d’amb qui seria convenient parlar. Segons els àudios que s’han anat coneixent durant la causa, la proposta va ser la llavors líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, però no la va arribar a esmentar. Quan el portaveu socialista mirava de centrar el tret i concretar si va arribar a parlar amb el president Rajoy de l’operació Catalunya, Villarejo va dubtar si Cospedal li va passar el telèfon o si el va felicitar en nom seu en un moment determinat.

«Xona voladora»

Un to molt diferent del d’anteriors compareixe­nces al Congrés. En la primera citació a la Cambra baixa va dir que informava puntualmen­t de l’operatiu l’expresiden­t Mariano Rajoy a través de sms i en la segona va afegir una breu trobada amb ell, quan estava reunit amb Cospedal. Va dir que «en alguna ocasió» va rebre ordres del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, cosa que li va permetre queixar-se del fet que per a ell es demani més pena de presó que per al polític del PP en el cas Kitchen. Va situar en les reunions per tractar l’assumpte l’ex número dos de la policia Eugenio Pino, l’exsecretar­i d’Estat de Seguretat Francisco Martínez, un comandamen­t de la Guàrdia Civil i tres agents del CNI. Va aprofitar per assegurar que en el seu cas «no hi ha cap cony volador, ni coca, ni generals que s’emporten els diners» i no obstant a ell li «demanen mil anys de presó». Quant a la seva última imputació, per la querella interposad­a per l’expresiden­t del Barça Sandro Rosell, va assenyalar que no hi va participar, perquè a ell no li semblava un objectiu rellevant i perquè la magistrada instructor­a, Carmen Lamela, només volia que hi participes­sin policies i guàrdies civils de l’Opus Dei.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain