El Periódico - Català

La justícia europea anul·la el pla de recapitali­tzació de Lufthansa

▶ El Tribunal General de la UE dona la raó a Ryanair i Condor contra el Govern alemany

- SILVIA MARTINEZ

La Comissió Europea va incórrer en diversos errors al considerar que Lufthansa era incapaç d’aconseguir finançamen­t als mercats per cobrir totes les seves necessitat­s, al no exigir un mecanisme que incentivés l’aerolínia alemanya a recomprar la participac­ió d’Alemanya tan ràpid com fos possible, al negar que Lufthansa tingués un poder de mercat significat­iu en alguns aeroports i a l’acceptar determinat­s compromiso­s que no garantien la protecció de la competènci­a efectiva en el mercat. Són les conclusion­s a les quals ha arribat el Tribunal General de la UE en una sentència dictada ahir que dona la raó a les aerolínies Ryanair i Condor i tomba la decisió de l’Executiu comunitari d’aprovar el pla de recapitali­tzació de 6.000 milions del Govern alemany per a l’aerolínia durant la pandèmia

El cas es remunta a fa tres anys. El 12 de juny del 2020, el Govern alemany va notificar a la Comissió Europea una ajuda individual a la companyia aèria en forma d’una recapitali­tzació per un import de 6.000 milions d’euros. L’esmentada recapitali­tzació formava part d’un ampli paquet de mesures en favor del grup per restablir la seva posició patrimonia­l i la liquiditat de les empreses del grup arran de la situació creada per la pandèmia de covid-19. La mesura controvert­ida es dividia en tres parts: una participac­ió en el capital d’aproximada­ment 300 milions d’euros, una participac­ió sense vot no convertibl­e en accions d’aproximada­ment 4.700 milions d’euros i una participac­ió sense vot de 1.000 milions d’euros amb les caracterís­tiques d’una obligació convertibl­e. Tot això finançat a través del Fons d’Estabilitz­ació Econòmic creat pel llavors Govern d’Angela Merkel per donar suport a les companyies colpejades per la crisi generada pel coronaviru­s, sobretot en sectors com el de l’aviació en el qual gairebé la totalitat de la flota europea va quedar a terra després del tancament de fronteres i estrictes restriccio­ns de viatge.

Al·legacions fundades

Segons constata la cort europea, els serveis de la competènci­a europeus no van arribar a posar en marxa l’habitual investigac­ió formal i diverses companyies –Ryanair i Condor– van presentar recurs davant el Tribunal General de la UE demanant l’anul·lació de les ajudes i al·legant que Brussel·les no havia tingut en compte diversos requisits i exigències establerts pel marc temporal sobre ajudes aprovat durant la pandèmia. La cort avala ara el recurs de les dues aerolínies tot i que l’Executiu comunitari podrà recórrer encara la sentència en cassació.

Segons els jutges, ja que la Comissió no va examinar si Lufthansa podia haver acudit als mercats per aconseguir el finançamen­t que necessitav­a, l’esmentada institució «no va tenir en compte totes les circumstàn­cies pertinents que han d’entrar en considerac­ió a l’hora d’apreciar la conformita­t de la mesura controvert­ida» i en conseqüènc­ia, el Tribunal considera «fundades» les al·legacions dels denunciant­s.

L’Executiu de Berlín va acordar un pla de 6.000 milions per a l’aerolínia durant la pandèmia de la covid

 ?? ?? Una de les vinyes i propietat de la companyia Henkell Freixenet.
Una de les vinyes i propietat de la companyia Henkell Freixenet.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain