El Periódico - Català

Henkell Freixenet salva l’any de la inflació amb el 8,5% més d’ingressos

▶ La multinacio­nal alemanya i la viticultor­a ja fa cinc anys que treballen juntes

- PAULA CLEMENTE

Henkell Freixenet tanca el 2022 amb bon regust de boca i millors sensacions de cara al 2023. La multinacio­nal alemanya i la viticultor­a catalana segellen aquest any el seu primer lustre juntes amb un negoci que creix, té intenció d’expandir-se i dona per superats ja els sots dels últims anys (pandèmia, crisi de subministr­aments i, ara, inflació). I tot i que el camp català –clau en el seu negoci–, agonitza per la sequera, la companyia confia que plogui al maig i que la resta de palanques de creixement de l’empresa compensin aquesta possible producció més baixa de cava. Perquè, de tota manera, aquesta classe de vi espumós continua sent el segon que més creix en vendes. Aquest grup amb seu a Wiesbaden (Alemanya) acaba de tancar l’exercici del 2022 amb un volum de vendes netes de 1.100 milions d’euros. Aquesta xifra és un 8,5% superior als aproximada­ment 1.000 milions d’euros que va facturar la companyia l’any anterior, una vegada restats el pagament d’impostos i altres despeses comptables. I pràcticame­nt un 40% d’aquesta quantitat correspon a vendes relacionad­es amb la marca Freixenet. En aquestes xifres ha sigut clau la inflació, ja que el volum d’ampolles venudes amb prou feines s’ha mogut dels 107 milions ja registrats el 2021. «Vam estar molt forts fins a octubre o novembre, però després els consumidor­s es van espantar per la inflació i van començar a adoptar dinàmiques d’estalvi», expliquen els dos consellers delegats de la companyia, Andreas Brokemper i Pere Ferrer. A això se suma, matisen, que l’empresa ha tingut problemes amb algunes distribuïd­ores com Lidl, amb les quals no va aconseguir arribar a un acord després de pujar el preu del producte, cosa que va fer que els seus vins espumosos no es venguessin als seus establimen­ts en el tram final de l’any.

Aposta pel cava

«L’encariment dels costos ens va obligar a apujar preus, perquè, per exemple, el vidre es va disparar: alguns clients ho van entendre i d’altres no», sintetitze­n els dos directius. Tot i això, gairebé set de cada deu euros que va ingressar el grup l’any passat van venir del vi espumós; dos de cada

La companyia ja treballa a obrir nous mercats: el més imminent és l’Uruguai

deu del vi tranquil; i tot just un dels licors, tot i que aquesta és la categoria que més creix, amb força diferència. De tota manera, els esforços d’Henkell Freixenet estan posats en els espumosos. I, especialme­nt, si cap, al cava. «El Prosecco ha crescut tant que pot ser que hi hagi molta gent que s’hagi cansat i vulgui provar altres sabors, això pot ser una gran oportunita­t per al cava», apunten els dos responsabl­es.

Prova d’aquesta aposta és que el grup va incrementa­r les seves inversions en un 50% l’any passat fins als 39 milions d’euros, dels quals 30 milions es van dedicar a acabar l’ampliació de la zona de caves a Sant Sadurní d’Anoia. A més, la companyia ja treballa en obrir nous mercats pensant sobretot en aquesta beguda: el més imminent és l’Uruguai, on esperen estar operant ja al juny.

 ?? Kai Pfaffenbac­h / Reuters ?? Avions de la companyia alemanya Lufthansa a l’aeroport de Frankfurt.
Kai Pfaffenbac­h / Reuters Avions de la companyia alemanya Lufthansa a l’aeroport de Frankfurt.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain