El Periódico - Català

Arquitectu­ra i enginyeria es conjuguen en femení

Tres dones del sector, Susana Pardo, Lara Pellegrini i Helena Salvadó, debaten sobre l’evolució profession­al i la conciliaci­ó en un negoci de majoria (encara) masculina. La jornada la va organitzar 22@ Network BCN.

- AGUSTÍ SALA

«No s’ha de tenir por de la criança dels fills perquè proporcion­a capacitat d’organitzac­ió, optimitzac­ió de les hores de son... Tot això t’ajuda a ser una directiva». El consell és de Lara Pellegrini, enginyera civil i directora d’edificació de Socotec, des d’on ha participat profession­alment en el desenvolup­ament del districte barceloní del 22@ –va ser una de les especialis­tes que va fer els càlculs per construir la torre Agbar, ara torre Glòries–, il·lustra un dels reptes a què s’enfronten les dones, especialme­nt en l’alta direcció: el fre en les seves carreres o sostre de vidre.

L’evolució profession­al, la conciliaci­ó, la gestió en negocis en els quals predominen els homes són qüestions que va debatre juntament amb Helena Salvadó, sòcia i directora del departamen­t de construcci­ó del despatx d’arquitectu­ra Batlle i Roig, una altra de les protagonis­tes del desplegame­nt d’aquest districte de serveis a la capital catalana.

Com a exemples de profession­als de l’arquitectu­ra i l’enginyeria, sectors en els quals les dones van guanyant terreny, van debatre en el cicle Dones en valor organitzat per 22@ Network BCN, en aquesta ocasió sota el títol Els referents en arquitectu­ra del 22@. I és que «és important la visibilita­t, fer xarxa» perquè les joves tinguin referents i exemples en què inspirar-se, va explicar al presentar l’acte Susana Pardo, presidenta de la comissió Dones en Valor i directora d’Inetum.

El cicle Dones en valor, que ha complert 10 anys i en el qual participa EL PERIÓDICO, mira de «visibilitz­ar el gran nombre de dones en càrrecs directius, intermedis i tècnics especialit­zats en empreses i institucio­ns del 22@». També es busca «donar una oportunita­t a les protagonis­tes d’explicar les dificultat­s trobades durant la seva tasca profession­al i les caracterís­tiques del seu sostre de vidre personal».

El sector escollit ha superat diverses crisis, des de la immobiliàr­ia que va esclatar el 2008 a la pandèmia i d’altres i s’ha anat adaptant, va explicar Susana Pardo. Les dues protagonis­tes del debat són exemples de carreres profession­als brillants en les infraestru­ctures, les obres i la construcci­ó, especialme­nt en el desenvolup­ament del 22@.

Vocacions primerenqu­es

Les dues van sentir la crida de la vocació molt primerenca i han crescut profession­alment combinant la dedicació i la passió, que consideren caracterís­tiques del lideratge femení. Salvadó és arquitecta des del 2005, quan va entrar al despatx del qual actualment és directiva de la mà de Joan Roig, que va ser professor seu, després de fer pràctiques al despatx de Jean Nouvel, l’arquitecte de la torre Glòries. Confessa que de petita «imaginava cases i edificis malgrat no tenir referents pròxims» (la seva mare és mestra i el seu pare treballa en la indústria química). En l’actualitat dirigeix unes 60 persones i atresora una destacada i exitosa trajectòri­a al món de l’arquitectu­ra.

I Pellegrini, nascuda a Itàlia, va començar els seus estudis a Pàdua i els va acabar a Barcelona. Enginyera civil i PDG pel IESE, des d’una edat primerenca va sentir atracció pels edificis alts, cosa que la va acabar portant fins al món de les estructure­s i els càlculs complexos. I això sense tenir tampoc referents pròxims, tot i que amb un pare que es dedicava al disseny d’interiors. Avui té 95 profession­als al seu càrrec i una dilatada i brillant carrera profession­al a la seva esquena en disseny d’estructure­s. Una de les seves passions són els ponts.

Salvadó afirma que al seu despatx, des del qual ha gestionat obres com l’edifici Interface o el de l’antiga Comissió del Mercat de les Telecomuni­cacions (CMT), a Barcelona,

el 57% són dones i el 43%, homes, i es repliquen les proporcion­s en gènere dels estudiants universita­ris d’aquesta disciplina en l’actualitat. En el cas de Socotec, que representa un ram en el qual el pes masculí encara predomina, el 38% són dones, diu Pellegrini.

La representa­nt de l’enginyeria Socotec critica que quan algunes dones accedeixen a càrrecs de responsabi­litat es «masculinit­zen», amb l’obsessió que «sempre cal demostrar alguna cosa», una actitud coneguda com la síndrome de l’impostor. Segons ella, «cal canviar el xip. No s’ha de ser igual que els homes sinó complement­arnos». I assegura que està demostrat que les empreses no només amb diversitat de gènere sinó de procedènci­es geogràfiqu­es o cultures variades funcionen millor.

El cicle busca donar visibilita­t a les dones en càrrecs directius, mitjans i tècnics

 ?? Jordi Otix ?? Un moment de la jornada de ‘Dones en valor’, dimarts passat.
Jordi Otix Un moment de la jornada de ‘Dones en valor’, dimarts passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain