El Periódico - Català

La condemna per abusos obligarà Trump a replanteja­r la cursa electoral

▶ Els analistes debaten com la sentència afectarà la imatge de l’expresiden­t

- IDOYA NOAIN

La resolució contra Donald Trump en el cas civil per agressió sexual i difamació a E. Jean Carroll dimarts passat dispara els interrogan­ts sobre l’impacte que això tindrà en les seves aspiracion­s polítiques de tornar a lluitar per la Casa Blanca i per tornar al Despatx Oval, si és que en té, així com en la cursa electoral per a les presidenci­als del 2024, en què el demòcrata Joe Biden ja ha anunciat que buscarà la reelecció.

És ajustat el que es podia llegir a la revista The New Yorker: «De vegades sembla que el superpoder de Donald Trump és haver sigut acusat de tantes transgress­ions que cap per si sola pot canviar la percepció pública sobre ell». I The New York Times recordava després de la decisió del jurat que «les investigac­ions criminals contra ell han fet poc per perjudicar-lo entre els que el recolzen i caldrà veure si aquest veredicte serà una història diferent».

Segons The Washington Post, l’expresiden­t ha capejat la polèmica «gràcies a una campanya coordinada per afirmar que pràcticame­nt qualsevol acusació contra ell forma part d’una caça de bruixes». Tot i així, el rotatiu de la capital adverteix que l’abús sexual genera més consens social que altres temes difícils de què s’acusa Trump com són la incitació de l’assalt ultra al Capitoli o possibles crims financers.

Favorit a les enquestes

Trump no només és el favorit en aquest moment per aconseguir la nominació republican­a, a més de 29 punts de distància del segon més ben posicionat, el governador de Florida, Ron DeSantis, segons la mitjana d’enquestes que manté Real Clear Politics. Des que va ser imputat amb 34 càrrecs en el cas penal presentat per la fiscalia de districte de Manhattan, que dirigeix el demòcrata Alvin Bragg, els seus números no han deixat de millorar pràcticame­nt en cap moment. Mentrestan­t, la carrera meteòrica de DeSantis perd pistonada.

Els números de Trump en aquests sondejos i la seva fortalesa en el seu tercer assalt a la Casa Blanca són cridaners per a algú que està també pendent de possibles

«Caldrà veure si aquest veredicte serà una història diferent», es pregunta ‘The Washington Post’

imputacion­s en altres casos penals: els que investigue­n la seva possible ingerència electoral a Geòrgia en les presidenci­als del 2020, el potencial ús irregular de documents classifica­ts després d’abandonar la Casa Blanca i l’obstrucció a aquestes indagacion­s, i el que té en el punt de mira el paper que va tenir en la insurrecci­ó contra el Capitoli i en els intents de revertir els resultats legítims de les eleccions que va perdre davant Joe Biden mitjançant la propagació de la falsa conspiraci­ó de frau electoral.

Per Jennifer Horn, expresiden­ta dels republican­s a Nou Hampshire però ferma opositora de Trump, és «estrany» veure un candidat amb un setge legal tan intens. Però «el que és realment inquietant és que sigui el favorit d’un dels dos partits. No pots culpar-lo d’això», li va dir l’experta a The New York Times. Cal culpar-ne els líders del partit i les seves bases».

Tot i així, un reduït nombre de prominents conservado­rs com el senador John Thune suggereixe­n que els embolics legals de Trump podrien suposar una rèmora per al partit de cara als comicis.

 ?? Ed Jones / AFP ?? E. Jean Carroll, somrient al sortir del tribunal federal de Manhattan, dimarts.
Ed Jones / AFP E. Jean Carroll, somrient al sortir del tribunal federal de Manhattan, dimarts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain