El Periódico - Català

El Japó negocia obrir la primera oficina de l’Aliança a Àsia i irrita la Xina

- ADRIÁN FONCILLAS

dels errors de càlcul dels planificad­ors militars de Vladímir Putin ha sigut no tenir en compte que qualsevol guerra, cinc o sis dies després de començar, es converteix en una guerra logística. «No tenien la logística al seu lloc. Després d’un parell de dies es van quedar sense combustibl­e per als tancs. I no és perquè no tinguin combustibl­e a Rússia, sinó perquè el tenien al lloc equivocat», va afegir Bauer, que va recordar que la capacitat de resistir i respondre depèn de la possibilit­at de produir tot el que perds: des de munició fins a vehicles, peces d’artilleria i soldats.

Malgrat l’error de càlcul rus, el comandamen­t aliat té clar que Rússia no s’aturarà a Ucraïna. «La seva ambició va més enllà de les seves fronteres i ho hem vist a Abkhàzia, Ossètia del Sud i Transnístr­ia. Una vegada i una altra. Rússia ha fet tremolar els fonaments de l’ordre internacio­nal basat en regles i per desgràcia, ens han portat a l’OTAN a una nova era de la defensa col·lectiva, no només per a Ucraïna, no només per a l’OTAN, sinó per a totes les democràcie­s lliures del món», va afegir després d’escoltar el general ucraïnès i representa­nt de Kíiv davant l’OTAN, Serguei Salkutsan. «La diferència fonamental entre la gestió de crisis i la defensa col·lectiva és la següent: no som nosaltres, sinó el nostre adversari qui determina el calendari. Ens hem de preparar per al fet que el conflicte es pot presentar en qualsevol moment», va explicar, a més d’avisar del patró de comportame­nt «cada vegada més agressiu» de Rússia.

El cas de la Xina

Qui el comandamen­t militar de l’OTAN no considera una amenaça és la Xina, més aviat un desafiamen­t, i per això no treballen en plans militars per al gegant asiàtic. «Estem treballant en plans militars contra Rússia i els grups terroriste­s. En això se centren els plans, en això se centren els requisits de l’estructura de forces. Això no significa que no hi hagi aliats de l’Aliança que també tinguin en compte la Xina i que també ho estiguin planejant. Però no es tracta d’un esforç col·lectiu basat en les decisions polítiques adoptades pels dirigents a (la cimera de) Madrid», hi va afegir.

L’OTAN obrirà al Japó la seva primera oficina asiàtica l’any vinent. No és un èxit menyspreab­le per a una organitzac­ió que tres anys enrere va ser declarada «en mort cerebral» pel president francès, Emmanuel Macron. Avui desborda esplendor amb noves adhesions europees, increments militars tan elefantíac­s com generalitz­ats i un progressiu desembarca­ment a Àsia. Són les conseqüènc­ies de la guerra a Ucraïna, tan anhelades per Washington com temudes per Pequín.

La notícia va ser avançada dies enrere pel mitjà japonès Nikkei Asia i va ser confirmada ahir a la CNN pel ministre d’Exteriors, Yoshimasa Hayashi. Només són negociacio­ns, s’afanya a aclarir, però els interessos comuns descarten el fracàs. No ha transcendi­t si serà unipersona­l, qui pagarà la factura ni les competènci­es concretes. Amb prou feines se sap que servirà per a consultes amb el Japó i altres països de la zona sobre assumptes de seguretat, reptes geopolític­s, noves tecnologie­s i ciberamena­ces.

L’Aliança Atlàntica no considera una amenaça la Xina tot i la seva tebiesa en la guerra d’Ucraïna

Inestabili­tat

La idea va sorgir durant la reunió a Tòquio al gener del secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenber­g, i el primer ministre japonès, Fumio Kishida, i tres mesos després ja circulava un esborrany entre els 31 països membres. Els terminis suggereixe­n el vertigen.

«La raó per la qual negociem l’oficina és perquè el món s’ha convertit en un lloc més inestable des de la invasió russa d’Ucraïna», va dir Hayashi. En el seu discurs abunden les al·lusions a Moscou i és cert que les relacions russojapon­eses s’han degradat després del suport de Tòquio a Kíiv. Bombarders i barcos de guerra russos han freqüentat el mar del Japó en els últims mesos. Però costa no veure a Rússia el problema passatger i la Xina com l’objectiu principal de l’oficina. Amb la Xina es discuteixe­n els Estats Units la primacia global.

 ?? Olivier Matthys / Efe / Epa ?? D’esquerra a dreta, l’almirall Rob Bauer i els generals Christophe­r Cavoli i Philippe Lavigne, ahir.
Olivier Matthys / Efe / Epa D’esquerra a dreta, l’almirall Rob Bauer i els generals Christophe­r Cavoli i Philippe Lavigne, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain