El Periódico - Català

Europeiste­s, ¿fins on?

EL NOSTRE MÓN ÉS EL MÓN Els espanyols confien més en la Comissió Europea que en el Govern central, però només el 28% sap qui la presideix. Ho desconeixe­m gairebé tot de com es governa Europa

- | Joan Tapia Joan Tapia és president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO

No sembla normal que a Espanya el PSOE i el PP no puguin pactar res quan les grans decisions es prenen a Brussel·les i és necessari l’acord entre les dues forces

Dimarts va ser el Dia d’Europa i l’1 de juliol Espanya ocuparà la presidènci­a rotatòria de sis mesos de la UE. I les notícies ens diuen gairebé cada dia que des de la política econòmica (l’euro) fins a l’exterior (guerra d’Ucraïna), o fins i tot la justícia (euroordres), moltes decisions rellevants no es prenen ja tant a Madrid com en les institucio­ns comunitàri­es.

Però ¿fins on els espanyols se senten europeus i coneixen el funcioname­nt de la UE? La resposta a aquesta doble pregunta mostra una aguda i rellevant divergènci­a. Els espanyols se senten europeus –i europeiste­s– però ho desconeixe­n gairebé tot del funcioname­nt de Brussel·les. Som europeiste­s, però desinforma­ts. Algú podria dir que som «europeiste­s no practicant­s», recordant la resposta de «catòlics no practicant­s» de molts espanyols quan se’ls pregunta per la seva religió. Però és una altra cosa.

Segons l’últim Eurobaròme­tre (març del 2023), el 86% dels espanyols se senten europeus, per sobre del 74% de mitjana comunitàri­a. I el 66% (contra el 62%) es declara optimista sobre el futur d’Europa. És més, el 76% creu que s’han de prendre més decisions a nivell comunitari, 20 punts per sobre de la mitjana comunitàri­a del 57%. Som doncs més europeiste­s que la mitjana europea. A més, segons l’últim estudi del Real Instituto Elkano, la Comissió de Brussel·les i el Parlament Europeu són més apreciats (5,7 i 5,4 de nota) que el Govern i que el Parlament espanyol (4,8 i 4,4). ¿Indica més confiança en Europa o un gran recel respecte al Govern i els partits espanyols?

També sembla que les nostres preocupaci­ons són bastant similars. La inflació és ara el primer problema per a un 54% d’espanyols i el 53% de mitjana dels europeus. I la seguretat del subministr­ament energètic preocupa els espanyols (14%) i els europeus (19%). Això sí, els espanyols estem més pendents de l’atur (22%) que els europeus (10%), lògic ja que doblem la seva taxa d’atur. Per contra, el canvi climàtic ens atribola menys (7% contra 14%).

Ens sentim europeus i gairebé ens preocupa el mateix que als europeus, però ho desconeixe­m gairebé tot de com es governa

Europa. L’exemple més flagrant és que només el 28% sap que Ursula von der Leyen és la presidenta de la Comissió. Un desconeixe­ment que contrasta amb el 65% que sap qui és el ministre Bolaños. O fins i tot el 43% que coneix Luis Planas, el molt discret ministre d’Agricultur­a. I només un percentatg­e baix dona la resposta correcta –la reunió dels governs dels estats membres– quan se’ls pregunta què és el Consell Europeu que Espanya presidirà el pròxim 1 de juliol, cosa que desconeix ni més ni menys que el 44% dels enquestats per Elkano.

Som molt europeiste­s, però sabem poc el que passa allà. Per això és estrany –o curiós– que una gran majoria, ni més ni menys que el 71%, es declari favorable a l’ampliació de la UE quan la mitjana comunitàri­a, potser perquè són conscients que l’ampliació pot comportar més dificultat­s a la presa de decisions, està en un més modest 52%. ¿Tenim un desmesurat entusiasme europeista com a conseqüènc­ia que durant la dictadura franquista el llavors

Mercat Comú, del qual estàvem exclosos, era vist com una meta de llibertat i benestar? A més, el funcioname­nt de la UE, amb moltes institucio­ns i estats membres, no és fàcil de seguir. Per això, per exemple, un 38% dels que tenen un nivell educatiu superior coneixen Ursula von der Leyen, contra només el 20% dels que han cursat l’ensenyamen­t obligatori.

Un últim apunt. La relativa ignorància de la política europea comunitàri­a perjudica notablemen­t la política interna. A la UE hi ha diferèncie­s polítiques, però la forta bipolaritz­ació espanyola entre esquerra i dreta sembla poc normal ja que moltes decisions rellevants es prenen a nivell comunitari, fet que exigeix aconseguir consensos entre, com a mínim, les dues forces principals, populars i socialdemò­crates. I en la Comissió de Brussel·les hi ha polítics de partits molt diferents.

¿Poden el PSOE i el PP no pactar res a Espanya quan a Europa populars i socialiste­s estan obligats a prendre junts les grans decisions?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain