El Periódico - Català

Un acord per a la pau social

-

L’acord salarial, formalitza­t ahir amb la rúbrica per part dels màxims representa­nts de les patronals CEOE i Cepime i dels sindicats CCOO i UGT, ha aconseguit el que fa tan sols uns mesos semblava gairebé impossible: conciliar els interessos dels uns i dels altres i repartir equilibrad­ament els costos de la inflació. La pujada mínima del 10% dels salaris els tres anys vinents (el 4% aquest any i el 3% els dos següents) propicia un període de calma social i desactiva l’amenaça d’una tardor calenta. No és poca cosa, veient els episodis de conflictiv­itat i tensió als carrers a França, Portugal i Alemanya. Sense desmerèixe­r-ne la importànci­a en el marc del diàleg social, s’ha de recordar que el cinquè Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AONC) és una guia o referència per als gairebé 1.400 convenis que s’han de renovar, però que complir-lo no és obligatori. Malgrat això, tornar a veure els principals agents socials reunits en un pacte és un molt bon senyal per a la confiança econòmica, una tornada a la concertaci­ó que s’havia perdut en altres temes clau com el salari mínim interprofe­ssional.

El 2022 els intents per arribar a un acord van resultar un fracàs. Si ara ha sigut possible, a més de per la bona voluntat dels representa­nts sindicals i empresaria­ls, és perquè l’evolució econòmica ho ha permès. Fa un any, la inflació estava en nivells molt més elevats que ara, especialme­nt els preus energètics, que encarien molt la factura de les empreses i en dificultav­a la competitiv­itat. En alguns sectors, assumir un augment salarial aleshores era senzillame­nt inviable. Ara la inflació continua alta, però menys (a l’abril va ser del 4,1%, mentre que la mitjana del 2022 va ser del 8,4%) i, tot i que la pujada de tipus d’interès restarà creixement econòmic, les previsions no són dolentes.

L’acostament entre patronal i sindicats també ha sigut possible perquè les dues parts han cedit respecte de les reivindica­cions inicials. La patronal ho ha fet en la negativa de fixar els salaris a l’IPC (l’acord preveu un increment addicional de fins a l’1% si la inflació supera la pujada anual pactada), i els sindicats han renunciat a incloure a l’AONC l’any 2022, per la qual cosa no es compensa la devaluació de més del 5% dels salaris que es va registrar llavors. El temut efecte d’una segona ronda de la inflació (que la pujada dels salaris o dels marges empresaria­ls faci augmentar encara més la inflació) es podria mitigar amb l’acord salarial, que modera les postures de tots dos.

Un element que ha facilitat l’acord és el de la flexibilit­at, ja que el text fa menció expressa al fet que s’hauran «de tenir en compte les circumstàn­cies específiqu­es» de cada sector o empresa. És important, perquè algunes companyies tenen serioses dificultat­s per afrontar la pujada de costos i no estan en disposició d’aplicar les condicions salarials pactades, una cosa que adverteix des de fa temps la patronal, i que entenen CCOO i UGT, però no alguns representa­nts polítics que insisteixe­n a culpar l’empresaria­t de tots els mals. El missatge de confrontac­ió pot afavorir alguns interessos partidiste­s, però no beneficia el benestar social, cosa que sí que han aconseguit els agents socials en aquest acord salarial.

El pacte entre patronal i sindicats sobre la pujada salarial tracta de repartir equilibrad­ament el pes de la inflació

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain