El Periódico - Català

Nombres en femení

Dia de les Dones Matemàtiqu­es, ¿hi ha res a celebrar?

-

sortida la docència) la proporció d’alumnes dones i alumnes homes és similar. A partir del curs 2004-2005 el percentatg­e d’homes comença a augmentar, respecte al de dones, i arriba el 2019-2020 a un 63,74% d’homes davant un 36,26% de dones.

Enfocament de talla única

Qualsevol entorn vinculat a la innovació i a la tecnologia necessita les matemàtiqu­es per avançar. La periodista Caroline Criado Pérez esmenta en el seu llibre de negocis La mujer invisible el que denomina l’«enfocament de talla única per als homes». Aquest terme al·ludeix a la falta d’informació i interès pel que ens passa a les dones. Aquest plantejame­nt provoca, entre d’altres, que els avenços tecnològic­s i les grans decisions polítiques es prenguin excloent la meitat de la població. Tot i que algunes persones pensen que no és preocupant aquest descens de l’interès de les dones per les matemàtiqu­es, potser no s’han parat a reflexiona­r en el que moltes perden per apartarse d’aquesta disciplina i en el desaprofit­ament de talent que suposa per a la societat.

Tot i que Mirzakhani va inspirar la celebració del Dia de les Dones Matemàtiqu­es, cada 12 de maig se celebra també el Dia Internacio­nal de la Infermeria en honor a Florence Nightingal­e (18201910), que va néixer un 12 de maig, fa 203 anys. Va ser una notable estadístic­a que, gràcies als seus coneixemen­ts matemàtics, va aconseguir la incorporac­ió de millores en l’atenció mèdica i en el servei de salut pública al Regne Unit i l’Índia. I ho va aconseguir malgrat que la seva família pensava que no era un tema apropiat per a una dona...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain