El Periódico - Català

Promeses incomplert­es

- José María Torras Marta Macho-Stadler

Davant la imminent celebració de comicis, els líders polítics, com sempre, s’apressen a proclamar als quatre vents promeses i més promeses, el qui en dona més, com socorregut reclam electoral. Promeses que, gairebé sempre, cauran en l’oblit o seran d’impossible compliment. Això porta molts electors, decebuts, a la indiferènc­ia, a perdre la confiança, augmentant exponencia­lment l’abstenció.

D’altres, fidels al partit pel qual simpatitze­n, es deixen portar per l’esperança, usualment trufada de populisme i demagògia. No obstant, és habitual que durant la legislatur­a gairebé ningú

Des de l’any 2019, cada 12 de maig se celebra el Dia de les Dones Matemàtiqu­es. Aquesta iniciativa va ser proposada el juliol del 2018 pel Comitè de Dones Matemàtiqu­es de la Societat Matemàtica Iraniana durant l’Internatio­nal Congress of Mathematic­ians. La data es va triar en homenatge a la matemàtica iraniana Maryam Mirzakhani (1977-2017), nascuda un 12 de maig, i única dona en aquell moment a haver guanyat una Medalla Fields. Aquest guardó s’atorga a persones menors de 40 anys que hagin realitzat aportacion­s rellevants a la investigac­ió matemàtica.

El juliol del 2022, la ucraïnesa Marina Viazovska es va convertir en la segona dona a rebre una Medalla Fields. En els 86 anys d’existència del premi, 62 homes i 2 dones han obtingut aquesta distinció. Hi ha poc a celebrar.

Tampoc podem celebrar les xifres mostrades a la radiografi­a de la bretxa de gènere en la formació STEAM del Ministeri d’Educació i Formació Profession­al, basada en les dades de les matrícules en els estudis de Matemàtiqu­es a les universita­ts públiques espanyoles entre els cursos 1985-1986 i 20192020. En els primers anys analitzats (quan aquesta carrera tenia com a principal ¿Per què quan la carrera de Matemàtiqu­es comença a tenir molta demanda per part d’organismes i empreses (relacionad­es amb la tecnologia, les finances o la sanitat, entre d’altres) els nois la pensen com una bona opció de futur mentre que les noies es fixen en altres discipline­s per iniciar els seus estudis? ¿Són aquests estereotip­s que afirmen que dedicar-se a les matemàtiqu­es requereix una especial brillantor intel·lectual els que entren en joc? ¿O potser hi intervenen aquells biaixos que suposen que la capacitat de les nenes per afrontar amb èxit tasques matemàtiqu­es és menor que la dels nens? ¿Potser és la síndrome de la impostora la que influeix?

Marta Macho-Stadler és professora de Matemàtiqu­es. Universita­t del País Basc

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain