El Periódico - Català

«Som com el Gran Germà de les ciutats»

- MANUEL ARENAS

Diuen que, després de l’auge d’Instagram i TikTok, Facebook ha mort. Però a l’àrea metropolit­ana de Barcelona hi ha un fenomen que refuta aquesta tesi: el de la pervivènci­a dels grups veïnals de les ciutats, últim reducte per a veïns de més d’uns quaranta anys a la xarxa social amb què Mark Zuckerberg va revolucion­ar el món. Aquests fòrums no són precisamen­t anecdòtics, tal com mostren tres casos paradigmàt­ics que continuen funcionant a ple rendiment: el de Santa Coloma de Gramenet, amb nom homònim al de la localitat, aglutina ni més ni menys que 82.000 persones, cosa que suposa que els segueix pràcticame­nt el 70% de la població colomenca; el de Badalona, Tú no eres de Badalona si no..., que reuneix uns 61.200 ciutadans; i el de Cornellà de Llobregat, Vecinos de Cornellà, que en congrega 18.300.

Durant anys, aquests espais digitals autònoms fins i tot han donat origen a les denominade­s patrulles ciutadanes virtuals, que han explorat la fina línia entre la col·laboració veïnal i l’alarma social. La mostra palmària que en aquestes àgores ciutadanes es genera un estat d’opinió rellevant és que governs i polítics locals han contactat en algun moment amb els seus respectius administra­dors, els seus caps, per mirar d’intercedir en el contingut que es mou en els grups, sense acabar d’exercir sobre d’ells el control directe que possibleme­nt desitjarie­n.

Més enllà dels baròmetres

EL PERIÓDICO conversa per primera vegada amb tres caps

d’aquests grups veïnals a Facebook que contemplen més ciutadania per explorar a través de les seves visions quin és el pols veïnal en els municipis més enllà dels baròmetres a poc més de dues setmanes que se celebrin les eleccions municipals del 28 de maig.

A continuaci­ó es reprodueix el diàleg mantingut amb Tedi Roca (41 anys, enginyer de telecomuni­cacions), administra­dor del grup Santa Coloma de Gramenet;

Juanma Wenceslao (44 anys, treballado­r de l’Administra­ció pública i ara integrant de la llista de Xavier García Albiol a Badalona), administra­dor del grup Tú no eres de Badalona si no...; i Paco Belinchón (59 anys, treballado­r en un magatzem), administra­dor del grup Vecinos de Cornellà.

El grup Santa Coloma de

Gramenet es va crear fa 14 anys com a evolució d’un antic canal en IRC

Hispano anomenat Santako, en què érem unes 1.000 persones. Amb un col·lega, el Pedro, vam treure la web Santako.com i després vam tirar endavant el grup. La gent va començar a compartir notícies de cop: vam passar de les 1.000 persones de la web a uns 3.000 usuaris en molt pocs anys. Avui som 82.000. Jo mateix vaig crear el grup inicialmen­t i vam arribar a ser uns 50 administra­dors, però per la càrrega de treball que suposa ens hem quedat sis.

Més que administra­dors, ara som gestors: hi ha una comunitat molt interessan­t que d’alguna manera s’automodera.

¿Com van començar a administra­r els grups?

 ?? ?? Juanma Wenceslao, administra­dor de ‘Tú no eres de Badalona si no...’.
Juanma Wenceslao, administra­dor de ‘Tú no eres de Badalona si no...’.
 ?? ?? Tedi Roca, administra­dor del grup ‘Santa Coloma de Gramenet’.
Tedi Roca, administra­dor del grup ‘Santa Coloma de Gramenet’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain