El Periódico - Català

La Guàrdia Civil comissa les dades de la incinerado­ra del Besòs

Els agents van registrar durant més de 10 hores la planta. A diferència del que és habitual, l’empresa va tenir coneixemen­t de l’actuació amb temps.

- J. G. ALBALAT JORDI RIBALAYGUE

Hi ha molta gent de 25 a

65 anys, tot i que notem que els joves emigren a TikTok. Comparteix­en de tot, des de temes jovials fins a més històrics propis de persones grans, tipus «la discoteca aquella que hi havia fa anys...». Quant a ideologia, sempre ens titllen del partit contrari del que és la gent, cosa que és una bona mostra de pluralitat. Em molesta que de vegades els més assossegat­s se sentin molestos pels més agressius.

¿És possible dibuixar un retrat robot del veí comú?

Després de més de deu hores de registres, la Guàrdia Civil va comissar ahir les dades originals sobre les emissions de partícules i altres substàncie­s contaminan­ts a l’atmosfera de la incinerado­ra pública de Tersa, situada a la confluènci­a entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs, segons les fonts consultade­s per EL PERIÓDICO. La planta és focus d’una investigac­ió judicial que mira d’aclarir si es van cometre suposades irregulari­tats i si aquestes emissions van superar els nivells permesos per la llei entre el 2015 i el 2019. L’empresa és titularita­t de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolit­ana. El president de Tersa i regidor d’Emergència Climàtica de Barcelona, Eloi Badia, i el cap d’explotació de la fàbrica, F. R. G., figuren com a investigat­s per un presumpte delicte ecològic en la causa oberta al Jutjat d’Instrucció número 5 de Badalona.

Una desena d’agents, un expert i la lletrada de l’administra­ció de justícia del jutjat de Badalona que instrueix la causa componien la comitiva. Anaven a la recerca de les dades sobre emissions que es registren minut a minut. Després de localitzar­les, les van extreure i van copiar per analitzar-les. Els tècnics de la planta van admetre als investigad­ors, tal com va publicar la setmana passada aquest diari, que la informació remesa al jutjat sobre les emissions de contaminan­ts era «errònia».

El registre estava envoltat de circumstàn­cies insòlites. A diferència del que és habitual, Tersa ha sabut amb temps que els agents s’hi personarie­n, ja que ha sigut l’Audiència de Barcelona qui va ordenar practicar aquesta diligència. Un tret fonamental d’aquestes batudes és que siguin impreviste­s per localitzar les proves del supòsit il·lícit.

Amb la intervenci­ó, la Guàrdia Civil pretén comprovar els sistemes de control de les temperatur­es dels forns crematoris per verificar si l’algoritme amb què es calculen els graus en què cremen les escombrari­es garanteixe­n la combustió completa del rebuig i els seus components tòxics. Es tracta d’una qüestió essencial a aclarir, ja que els informes policials afirmen que l’empresa va cremar residus «en nombroses ocasions» per sota de 850 graus. És la temperatur­a mínima per certificar que no s’alliberen substàncie­s contaminan­ts a l’ambient. Tersa i la Generalita­t neguen incomplime­nts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain