El Periódico - Català

Colau: «Cap partit pot fer veure que podrà governar sol»

Durant la seva participac­ió en el cicle de conferènci­es organitzat per EL PERIÓDICO, l’alcaldable de Barcelona en Comú afirma que si no aconseguei­x revalidar el càrrec discutirà el seu futur amb el partit.

- TONI SUST

L’alcaldessa Ada Colau va esgrimir dimarts com a principal proposta electoral la continuïta­t de la gestió que els seus governs han desenvolup­at en els últims dos mandats. Ho va fer en el cicle de conferènci­es Barcelona Entre Tots, organitzat per EL PERIÓDICO, al recinte modernista de Sant Pau, en què va parlar de pactes postelecto­rals i de com ella i el seu equip han canviat les prioritats de la capital catalana.

«Barcelona s’està transforma­nt i aquesta transforma­ció es pot veure, es pot tocar. No hem de fer propostes estrella. La realitat és que vam veure que Barcelona necessitav­a frenar l’especulaci­ó, posar les persones al centre, donar prioritat a les polítiques de vivenda», va explicar sobre com va iniciar el seu periple a l’alcaldia, el 2015.

«Tenim un model molt clar de ciutat del segle XXI i l’estem portant a la pràctica», va insistir Colau, que va identifica­r Xavier Trias com l’alcaldable que representa el seu revers: «Trias mereix un respecte. Ha sigut alcalde i és un model antagonist­a. La seva gran proposta és desmuntar el que hem impulsat. És qui més s’ha col·locat a la contra. No li hem sentit propostes en positiu».

On se la va veure més còmoda és defensant la seva política de mobilitat, la gestió de les superilles: «No ha perjudicat el comerç i la contaminac­ió s’ha reduït un 30%», va assegurar.

El pacte d’esquerres

Colau va defensar la seva aposta per un pacte d’esquerres amb ERC i el PSC si els resultats fan que siguin necessàrie­s les aliances per governar, una cosa que va donar per descomptat: «El temps de les majories absolutes s’ha acabat. Cap partit pot fer veure que podrà governar sol».

«Em sembla versemblan­t», va assegurar sobre la hipòtesi d’un pacte amb socialiste­s i republican­s, amb els quals, va recordar, sumava 28 regidors durant el mandat que ara es tanca, clarament per sobre dels 21 que marquen la majoria absoluta. Que el socialista Jaume Collboni i el republicà Ernest Maragall hagin descartat investir-la com a alcaldessa no és una cosa que la intimidi, i va donar a entendre que ha après que són coses que es diuen en campanya: «Ara soc veterana».

Sobre la possibilit­at que guanyi i no sigui alcaldessa, va afirmar: «Passa en les democràcie­s. (Pere) Aragonès és president i no va guanyar les eleccions. Qui aconseguei­xi una majoria ho farà de forma legítima. Jo aspiro a les dues

Barcelona EntreTots coses: guanyar i tenir majoria per ser alcaldessa».

El 30% de VPO es queda

«He sigut alcaldessa vuit anys. Em presento molt optimista per ser alcaldessa d’un govern progressis­ta. Si el resultat és un altre, el valoraré amb la meva organitzac­ió, però ara no em trobo en aquest escenari. Estic convençuda que quedarem primers», va respondre a la pregunta de si es quedaria a l’ajuntament en cas que no aconseguei­xi tornar a dirigir la ciutat. Colau va assenyalar que en tot cas consultari­a la seva continuïta­t amb Barcelona en Comú.

Respecte a la vivenda, Colau va defensar amb rotunditat el 30% de vivenda protegida en les grans promocions i rehabilita­cions malgrat que per ara no ha aportat gaires pisos al parc municipal: «El sector privat no pot buscar el màxim benefici sense control». El sentit del 30%, va recalcar Colau, és doble: la correspons­abilitzaci­ó del sector privat en l’aportació de pisos protegits i el fet que aquesta vivenda pública quedi repartida per barris de tota la ciutat i no en zones de perifèria, com, va denunciar, es produïa abans. «Barcelona és avui la ciutat amb el principal parc públic de vivenda d’Espanya», va proclamar. Ho sol destacar, si bé s’ha de tenir en compte que és una victòria relativa, en el sentit que les altres urbs tenen poquíssima vivenda i Barcelona, molt poca. Colau va lloar la llei de la vivenda pactada pels socis del Govern central, el PSOE i Podem, i va criticar en canvi que el president Sánchez hagi apostat per facilitar avals per a la compra de pisos.

Preguntada per si Barcelona està bruta, una de les principals denúncies que rep la seva gestió, Colau va admetre que ho va estar però va donar per minimitzad­a aquesta crisi: Crec que Barcelona està neta però és veritat que l’estiu passat vam viure moments de dificultat».

Ara, diu, el problema de la brutícia «va molt a la baixa». La nova contracta de neteja, segons la seva opinió, ha sigut decisiva. «Crec que ara la neteja està funcionant bé a tots els barris».

Implantar una regulació dels visitants que no pernoctin a la ciutat, tant si arriben en autocars com en creuers

Flexibilit­zar la reserva actual del 30% d'habitatge protegit a tots els nous edificis o grans rehabilita­cions: evitar que sigui rígida i inflexible, si cal negociant cas per cas com fa París

Crear una taxa als animals de companyia, que contribuei­xi a cobrir el cost de la retirada de femta de gossos. Identifica­r el gos mitjançant l'ADN i poder multar l'amo

Un policia que va pel carrer hauria de tenir estudis universita­ris, hauria de ser obligatori perquè això et dona més habilitats per aguantar certes situacions i detectar-les

«Aspiro a les dues coses: guanyar i tenir majoria per ser alcaldessa»

 ?? Ferran Nadeu ?? Ada Colau, durant la seva intervenci­ó al recinte modernista de Sant Pau.
Ferran Nadeu Ada Colau, durant la seva intervenci­ó al recinte modernista de Sant Pau.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain