El Periódico - Català

«Els mòbils estan espatllant els nostres nanos»

Experts en suïcidi juvenil reclamen restringir l’ús del telèfon en els més petits de 16 anys. La Generalita­t impulsa un projecte per activar alertes al buscar certes paraules a internet i les xarxes.

- ELISENDA COLELL

«Les pantalles ens estan espatllant els nostres nanos. Els mòbils no ens ajuden a fer la nostra feina i estan generant fatiga i malestar en molts adolescent­s. Se n’hauria de regular l’ús fins als 16 anys, igual que amb l’alcohol», afirma Francisco Villar, psicòleg especialis­ta en conducta suïcida de menors de l’Hospital Sant Joan de Déu. Ho va exposar ahir al Fòrum Social, organitzat per la Fundació Pere Tarrés. Una visió que també comparteix­en les entitats socials que acompanyen els superviven­ts de suïcidis: «Té un efecte pervers en els trastorns de conducta i les addiccions. El mòbil ha transforma­t les relacions socials i s’ha de legislar», va compartir Glòria Iniesta, mestra i membre de l’Associació per a la Prevenció del Suïcidi i l’Atenció al Superviven­t.

Arran de la pandèmia, els trastorns mentals i el seu impacte en els menors han sigut aclaparado­rs. Segons dades de la Generalita­t, entre el 2019 i el 2021 les activacion­s del codi de risc de suïcidi es van triplicar en més petits de 18 anys. Es tracta de nens que han intentat suïcidarse o que ho han pensat. «S’ha passat de 600 casos a prop dels 1.300», va explicar Joan Vegué, director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions de la Generalita­t.

Així mateix, les hospitalit­zacions de menors per aquesta raó van créixer el 40% després de la pandèmia. També van augmentar el 25% els nois que van necessitar accedir als serveis dels Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ). «Afortunada­ment, aquestes xifres han baixat el 2022, cosa que no passa amb les altres franges d’edat. És una esperança que hem de continuar corroboran­t», va dir Vegué.

Tractament i prevenció

El mòbil no ajuda ni en el tractament ni en la prevenció dels suïcidis. «Si busques tristesa a Tiktok, de seguida comencen a aparèixer vídeos d’autolesion­s, hi ha una normalitza­ció d’això», adverteix Villar. Segons els seus càlculs, el 70% dels menors van a dormir amb el mòbil. La interacció habitual dels adolescent­s i nens amb les pantalles no els ajuda en el desenvolup­ament normal del cervell, assegura el psicòleg, els fa més vulnerable­s als trastorns de salut mental i en dificulta la recuperaci­ó. «Veiem nens amb molta passivitat i fatiga. Els estimulen de forma gratuïta, sense gairebé moure’s. Aquestes xarxes són més permeables als missatges que porten als trastorns d’alimentaci­ó i el suïcidi, que han crescut un 21% després de la pandèmia».

«Facilitar-los un mòbil a edats tan primerenqu­es és com si els donéssim el menjar mastegat, es quedarien sense dents. Se n’ha de prohibir l’ús a edats tan primerenqu­es», va insistir Villar, que va ex

Les actuacions per risc de suïcidi en centres sanitaris es van triplicar entre el 2019 i el 2021

 ?? ?? Una noia amb el seu telèfon mòbil.
Una noia amb el seu telèfon mòbil.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain