El Periódico - Català

«No puc prometre ser puntual ni a la feina»

Nou dies després de l’avaria a l’estació de Gavà, els viatgers de la línia R2 Sud de Rodalies pateixen amb resignació l’alteració d’horaris i freqüèncie­s. La reduïda freqüència de trens ha portat alguns usuaris a començar a agafar l’autobús.

- SERGI CORBERÓ

Si bé Consum depèn del conseller Roger Torrent, va ser el responsabl­e de Territori, Juli Fernàndez, que va avançar l’actuació de Consum. Fernàndez va insistir a culpar l’Estat de la falta d’inversions a Rodalies, va tornar a reivindica­r el traspàs integral de Rodalies a la Generalita­t i va denunciar que hi ha incidents en aquest servei «vuit de cada deu dies» i que l’últim any només hi va haver 22 dies sense incidents. «El Govern vol ser part de la solució i assumir totes les responsabi­litats, malgrat el desgast que pugui suposar» assumir la gestió integral de Rodalies, va afirmar el conseller.

«Si el Govern central no vol assumir les seves responsabi­litats, nosaltres estem disposats a assumir-les totes», va afegir Fernàndez, que va denunciar que encara es desconeixe­n les causes del foc en el sistema de senyalitza­ció que garanteix la seguretat de la circulació ferroviàri­a.

■ «És un desastre». «No sabem quan arribarem». «Tota la línia va malament». Són alguns dels comentaris que ahir, nou dies després de l’avaria a l’R2 Sud de Rodalies a l’estació de Gavà, se sentien a primera hora a l’estació de Castelldef­els entre els usuaris d’aquesta línia. La incidència ha obligat a modificar horaris i freqüèncie­s: només hi passen tres trens cada hora i Renfe ha reforçat el servei amb autobusos en hores punta. Insuficien­t segons el parer dels soferts viatgers, que hauran d’esperar fins a quatre mesos que la línia funcioni al 100%.

El tema és motiu recurrent de conversa als vagons. «La línia sencera va malament perquè no es fa res amb ordinador, és tot visual», deia un usuari que anava a treballar, resumint a la seva manera com opera la línia aquests dies: una tornada al passat. Els caps d’estació estan en constant comunicaci­ó per informar de la sortida dels trens. És a dir, des de Castelldef­els es reporta una sortida i des de Gavà es rep una vegada el comboi hagi arribat a l’andana. Tot es registra manualment, i no ve cap altre tren fins que no ha sortit l’anterior, ja que no hi ha manera d’advertir-lo amb els senyals de la infraestru­ctura en cas d’incidència i és necessari que el traçat entre estació i estació estigui completame­nt lliure. Per això ha sigut necessari reduir el servei a la meitat.

No estan sent dies fàcils per als passatgers de Rodalies. A la parada de Castelldef­els, per exemple, ahir diversos trens van ser aturats durant uns 15 minuts, entre els esbufecs i les queixes dels passatgers, que arribaven tard a la seva destinació una altra vegada. «Qui sap quant de temps està aturat el tren», deien dos viatgers que anaven cap a Barcelona.

Entre els passatgers també hi havia usuaris esporàdics. Tots comparteix­en laments. Com el cas d’Anna Lo, una jove que només agafa el tren quan té festa per desplaçar-se Sitges. «Fa poc vaig anar a Sitges i, al tornar a Barcelona, el tren es va parar 45 minuts. No només no ens van tornar els diners, sinó que vam haver de comprar bitllet de bus per tornar, i com que tots volíem anar a Barcelona, ens vam amuntegar i va ser molt desagradab­le», recorda.

La reduïda freqüència de trens ha portat usuaris com Marc Hernández i Albert Cervera a començar a agafar l’autobús. En el cas de l’Albert, que viu a Vilanova i la Geltrú i treballa a la Filmoteca de Catalunya, afl Raval barceloní, va deixar d’utilitzar-lo una mica abans de l’avaria, fart dels constants retards dels trens. «Amb Rodalies em feia la sensació que mai podia prometre ser puntual a la feina. Sempre podia arribar tard i això em desgastava molt», afirma. Amb la incidència de l’R2 Sud, veu que va prendre la decisió encertada. «Ara hi vaig amb autobús i em va millor, ja que és un transport més fiable. Continuarà sent la meva opció principal», acaba l’Albert.

Marta González, estudiant de la UPC, admet que fa temps que no utilitza Rodalies. «Era un desastre, els trens anaven sempre molt plens, amb retards continus i lents», assenyala taxativa. Ara que té carnet de cotxe, s’allibera d’aquesta càrrega. «Encara que no tingués carnet, no aniria amb tren».

L’avaria a l’estació de Rodalies de Gavà, dilluns de la setmana passada, i el fet que en menys de tres setmanes hi hagi eleccions municipals han elevat el to de les declaracio­ns dels polítics locals, que venen de molt lluny, contra el mal estat de les infraestru­ctures ferroviàri­es a Catalunya. El Govern segueix a l’espera que Adif aclareixi les causes de l’incident que ha deixat coix el ramal sud de l’R2, manté el pols per obtenir el traspàs total de les competènci­es vinculades al transport ferroviari i ahir va anunciar que podria sancionar Renfe amb fins a un milió d’euros pel caos de trens originat. L’operador públic, que depèn del Ministeri de Transports, ha lamentat haver conegut la notícia a través dels mitjans de comunicaci­ó i ha denunciat ser víctima d’una «ofensiva contínua».

L’anunci el va fer el conseller de Territori, Juli Fenàndez, durant una entrevista matinal a TV-3, en la qual ha va culpar l’Estat dels mals de Rodalies. «Si el Govern no vol assumir les seves responsabi­litats, nosaltres estem disposats a assumir-les totes», va dir.

Ha negat que sigui un assumpte que hagi entrat en campanya electoral al recordar que es tracta de «problemes que es viuen diàriament i que formen part de la vida quotidiana». Sent Adif –que també depèn del Govern– el titular de la infraestru­ctura, responsabl­e de bona part de les incidèncie­s, és Renfe el receptor de les principals queixes i el protagonis­ta d’aquest expedient sancionado­r per part de l’Agència Catalana de Consum, que imputa a Renfe pràctiques comercials deslleials i incomplime­nt de les obligacion­s d’atenció als consumidor­s. L’operador assegura que la col·laboració «sempre és màxima amb el titular del servei (en referència intenciona­da a la Generalita­t), malgrat l’ofensiva contínua que es realitza contra l’empresa».

«Ara vaig amb autobús i em va millor, ja que és un transport més fiable», diu l’Albert

 ?? Zowy Voeten ?? Interior d’un tren de Rodalies ple.
Zowy Voeten Interior d’un tren de Rodalies ple.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain