El Periódico - Català

Publicat el primer mapa genètic de «tota la humanitat»

Un consorci internacio­nal publica la seqüència «més completa i diversa» de gens de la nostra espècie, que obre la porta a una nova revolució mèdica.

- VALENTINA RAFFIO

Totes i cadascuna de les coses que ens fa ser qui som –des del color dels nostres ulls, l’estructura del nostre cervell fins aquell je ne sais quoi que ens fa únics– està escrit al llibre d’instruccio­ns dels nostres gens. Fa vint anys, un equip internacio­nal de científics va aconseguir analitzar el material genètic d’un sol individu i, a partir d’aquí, va crear el primer mapa genòmic de la nostra espècie. Ara, dues dècades després, el genoma de gairebé 50 persones amplia aquest atles fins a nivells inèdits i, segons expliquen els experts, obre una nova era per entendre la vida, la malaltia i les peculiarit­ats que ens fan humans. «Estem davant una fita que esperàvem des de fa una dècada», explica entusiasma­t Tobias Marschall, investigad­or de la Universita­t Heinrich Heine i un dels científics que ha contribuït a la construcci­ó del primer pangenoma de la nostra espècie (és a dir, el mapa del genoma de «tota la humanitat»). La gesta, publicada ahir a la revista Nature, inclou el genoma de 47 persones de diferents orígens i «reflecteix encara millor les diferèncie­s genòmiques de la població». El primer mapa del genoma de «tota la humanitat» inclou mostres de persones africanes –la població més genèticame­nt diversa del planeta–, americanes, asiàtiques i europees. En total, s’ha aconseguit recopilar 3.300 milions de les lletres amb què el nostre ADN aconseguei­x escriure qui som i què ens fa diferents dels altres. L’anàlisi de totes aquestes dades ha permès identifica­r 119 milions de parells de bases noves, 1.115 duplicacio­ns de gens fins ara inèdites i un 104% més de variants estructura­ls respecte a les conegudes fins ara.

Recerca de tractament­s

La informació accelerarà els tractament­s d’una infinitat de malalties

Entendre la funció de tots aquests elements serà clau per identifica­r tot el que ens fa únics. Gràcies als estudis més complets fins ara s’ha revelat que, de mitjana, dos individus comparteix­en prop del 99% dels seus gens. En l’1% restant s’amaguen totes les peculiarit­ats que ens fan diferents i que d’alguna manera determina per què algunes persones tenen determinat­s trets físics o psicològic­s, més predisposi­ció a tenir determinad­es malalties o, simplement, un conjunt de caracterís­tiques especials.

La publicació d’aquesta nova base de dades genètica ha sigut definida com una veritable revolució científica. Sobretot perquè tota aquesta informació accelerarà les investigac­ions, el diagnòstic i la recerca de tractament­s d’una infinitat de malalties que afecten els humans (des de les malalties genètiques més rares fins a patologies tan prevalents com els problemes cardíacs, el càncer i les patologies neurodegen­eratives).

«La creació del primer pangenoma humà permetrà accelerar la recerca clínica, ja que millorarà la nostra comprensió del vincle entre els gens i els trets de la malaltia», afirma Wen-Wei Liao, investigad­or de la Universita­t de Yale i un dels autors principals d’aquest treball. «Les primeres anàlisis d’aquest nou mapa genètic de la nostra espècie ja estan trobant variants que no s’havien identifica­t prèviament i que podrien ajudar-nos a entendre condicions genètiques fins ara inexplicab­les», afegeixen els experts en la presentaci­ó d’aquest projecte científic internacio­nal que ha costat prop de 40 milions de dòlars (l’equivalent a uns 36,5 milions d’euros).

El projecte, lluny d’haver-se acabat, espera seguir ampliantse els pròxims mesos fins a incorporar el material genètic de 350 individus a mitjans del 2024. «Aquest no és el final d’un projecte, sinó l’inici d’una nova era per a l’estudi de la diversitat humana», comenta Ting Wang, científica del Washington University School of Medicine. «El nou mapa genètic de la humanitat continuarà creixent, expandint-se i polint-se per representa­r amb precisió la diversitat genètica de la nostra espècie», afegeix l’experta.

 ?? El Periódico ?? El primer mapa del genoma inclou mostres de persones de tot el món.
El Periódico El primer mapa del genoma inclou mostres de persones de tot el món.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain