El Periódico - Català

Les noves veus del terror més experiment­al

Una generació de joves cineastes, molt connectats amb internet i Youtube, estan sacsejant el cine de gènere més innovador amb pel·lícules com ‘Skinamarin­k’, ‘The outwaters’ i ‘Háblame’.

- DESIRÉE DE FEZ

No és cap notícia que el cine de terror és un dels gèneres més oberts a la innovació i l’experiment­ació. No obstant, en qüestió de dos anys, aquesta obertura ha cristal·litzat de manera especial. Hi coincideix­en Skinamarin­k (2022), The outwaters (2022), We’re all going to the world’s fair (2021), Háblame (2022) i el projecte The backrooms. Totes aquestes pel·lícules de terror es distingeix­en per la seva experiment­ació (narrativa i estilístic­a) i tenen coses en comú.

La primera: estan dirigides per una nova generació de cineastes molt joves i connectats amb internet. Molts venen de Youtube i debuten al cine després d’una llarga experiènci­a fent vídeos per a canals que, en alguns casos, tenen milions de seguidors. Tots han incorporat el llenguatge d’internet a les seves pel·lícules. I tots han vist com els seus films s’alimentave­n i creixien gràcies al soroll dels fòrums (Reddit al capdavant) i les xarxes socials.

Llenguatge visual i sonor

El segon punt d’unió és el més important. Tots aquests directors estan experiment­ant a les seves pel·lícules amb el llenguatge visual i sonor, en molts casos coincidint en coses com una actualitza­ció conceptual i estilístic­a del found footage (metratge trobat), una atracció per l’oníric i pels espais liminars, per l’estranyesa i el terror dels llocs abandonats, i una incorporac­ió orgànica de la textura de certes imatges d’internet (les més weird). La seva manera d’entrecreua­r el terror i el cine experiment­al a les pel·lícules és inesperada i irresistib­le.

El tercer punt no es troba en totes les pel·lícules d’aquest article però sí en la majoria. Molts dels directors d’aquests films són queer i, de maneres diferents, també ho són els seus films. En una entrevista per a Rogerebert.com, Kyle Edward Ball, director de Skinamarin­k, punta de llança d’aquest nou cine de terror experiment­al, afirma: «Amb l’aparició de films com We’re all going to the world’s fair i The outwaters sembla que hi ha altres cineastes queer de terror que, com jo, estan fent pel·lícules estranyes. És com si fóssim en un nou moviment de cine de gènere queer».

L’últim nexe d’unió entre aquests cineastes és una projecció de futur: aquests directors agafaran el timó del cine de terror en els pròxims anys. Després de pel·lícules petites, alguns ja són al capdavant de nous projectes amb padrins com A24 i James Wan.

Punta de llança

Tot comença amb Skinamarin­k (2022). Finançada per crowdfundi­ng, va costar 15.000 dòlars. Kyle Edward Ball la va rodar en una setmana a la seva casa natal al Canadà amb un equip reduït. Skinamarin­k és l’evolució natural d’un altre projecte del cineasta: el seu canal de Youtube @BitesizedN­ightmares, en què recrea en vídeos els malsons dels seus subscripto­rs.

És una representa­ció de la por infantil de la foscor a la nit. Dos nens es desperten de matinada. Casa seva es converteix en un lloc estrany on els objectes canvien i els sons es tornen abstractes. Kyle Edward Ball roda aquest viatge nocturn en llargs plans estàtics, gairebé sense il·luminar, repuntats per ràfegues visuals i sonores aterridore­s.

Skinamarin­k neix d’internet, però exigeix una concentrac­ió d’una altra època. S’ha de veure a les fosques, amb un bon so. I és una pel·lícula que s’estima o s’odia. Però és un fenomen. Abans d’arribar a l’streaming als Estats Units, es va estrenar a les sales i va recaptar més de dos milions de dòlars. ¿Com s’explica? Internet un cop més. En gran manera a causa de la filtració de la pel·lícula al seu pas per l’edició online d’un festival, Skinamarin­k es va fer viral a TikTok. I, una vegada estrenada, els fòrums es van omplir de teories sobre el film i Twitter es va polaritzar.

Internet al centre

‘Skinamarin­k’ neix d’internet, però exigeix una concentrac­ió d’una altra època

Com Kyle Edward Ball, els directors d’Háblame i de The backrooms també venen de Youtube. De fet, els seus canals tenen més èxit. Els

 ?? ?? ‘Skinamarin­k’, de Kyle Edward Ball.
‘Skinamarin­k’, de Kyle Edward Ball.
 ?? ?? ‘Háblame’, de Danny Philippou i Michael Philippou.
‘Háblame’, de Danny Philippou i Michael Philippou.
 ?? ?? ‘The outwaters’, de Robbie Banfitch.
‘The outwaters’, de Robbie Banfitch.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain