El Periódico - Català

Hélène Carrère, premi Princesa d’Astúries de ciències socials

Figura destacada del pensament europeu, la historiado­ra i experta sovietòlog­a és secretària perpètua de l’Acadèmia francesa des del 1999.

- LETICIA BLANCO EL PERIÓDICO

La historiado­ra Hélène Carrère d’Encausse, escriptora, gran experta en Rússia i secretària perpètua de l’Acadèmia de la llengua francesa des del 1999, ha sigut guardonada amb el premi Princesa d’Astúries de ciències socials. El seu fill, l’escriptor Emmanuel Carrère, un dels autors més influents del segle XX i autor de novel·les com L'adversari o Limónov, va ser guardonat amb el mateix premi en la categoria de lletres el 2021.

En un comunicat el jurat afirma que l’obra de la historiado­ra «constituei­x probableme­nt l’aportació més substantiv­a que s’hagi fet en les últimes dècades al coneixemen­t de la Unió Soviètica i Rússia, un dels temes essencials per a la comprensió del món contempora­ni» i destaca l’etapa en què Carrère, com a diputada del Parlament Europeu, «es va ocupar preferentm­ent de les relacions entre la UE i Rússia». «Hélène Carrère d’Encausse és una de les personalit­ats més brillants, originals i distingide­s de la historiogr­afia francesa i del pensament europeu contempora­ni», afirma el jurat, presidit per Emilio Lamo de Espinosa.

Nascuda el 1929 a París, Carrère ha sigut una de les grans historiado­res franceses. És tota una experta en Rússia i la caiguda de la Unió Soviètica, també en Àsia central. És Gran Creu de la Legió d’Honor i membre de l’Acadèmia francesa, de la qual és secretària perpètua des del 1999, i és la primera dona que ocupa aquest lloc. Carrère va ser la que va impulsar el febrer passat que per primera vegada un escriptor en llengua castellana, Mario Vargas Llosa, ingressés a l’Acadèmia, la gran institució que vetlla per les essències de les lletres franceses fundada el 1635 pel cardenal Richelieu. Contrària a les quotes d’igualtat i al llenguatge inclusiu, sempre s’ha negat a feminitzar el seu càrrec en l’Acadèmia i es fa cridar «secretari perpetu».

Descendent d’una família d’aristòcrat­es georgians (el seu pare era georgià i la seva mare, d’origen russoalema­ny) que van haver d’emigrar després de la revolució russa en la qual van perdre la seva fortuna, Carrère també ha desenvolup­at part de la seva carrera en la política: va ser eurodiputa­da entre 1994 i 1999 pel partit de dreta conservado­ra. El 1978, més d’una dècada abans de la desintegra­ció de l’antiga URSS, va predir el final de l’imperi soviètic en un visionari assaig, L’Empire éclaté. Impulsora i docent de nombrosos cursos sobre Rússia dins i fora de França, també ha escrit sobre el tsar Nicolau II de Rússia.

És doctora honoris causa per les universita­ts de Bucarest, Catòlica de Lovaina, Laval i de Mont-real, entre d’altres, i membre estranger de les acadèmies russes de les Arts (honorari) i de Ciències. En alguna ocasió Carrère s’ha reunit amb Putin. Ha condemnat la invasió del líder rus que ha portat a la guerra d’Ucraïna i ha afirmat que el conflicte, tot i que llarg, serà el principi de la fi del mandatari.

El jurat d’aquesta edició del premi ha estat format per, entre d’altres, Pau Battaner Arias, Javier Echeverría Ezponda, Teresa Freixes Sanjuán, Juan Pablo Fusi Aizpurúa i Mauro Guillén Rodríguez. La candidatur­a va ser proposada per María Sheila Cremaschi, directora per Espanya de l’Hay Festival of Literature and Arts.

Nestlé va llançar el 8 de maig els nous cereals de la marca Kit Kat i ho fa de la mà d’El Mago Pop. De manera exclusiva, la marca ha creat una campanya totalment online per a Kit Kat Cereales orientada a públic jove. Es tracta d’una estratègia de comunicaci­ó innovadora amb el Mago Pop com a protagonis­ta d’una acció digital que compta, a més, amb el suport d’influencer­s de referència com Jordi Wild. Com sempre Antonio Díaz, més conegut com el Mago Pop, ens sorprèn al convertir un paquet tradiciona­l de barretes Kit Kat utilitzant EL PERIÓDICO. Com per art de màgia, des de dins de l’exemplar que utilitza en el truc apareixen els nous cereals de Kit Kat. Amb ell, ja se sap, tot és possible. Un fantàstic truc que, com tot el que fa El Mago Pop, és al·lucinant.

Esther Rivero, brand manager de Cereals Partners Espanya, ha liderat aquest llançament. El Mago Pop que aquest estiu debutarà a Broadway amb Nada es imposible en versió anglesa, explica que per executar aquest truc necessitav­a una capçalera com EL PERIÓDICO. «Es tracta d’un producte increïble que necessita una presentaci­ó increïble. Tot és possible», afirma l’Antonio.

Aquesta innovadora capçalera, que sempre ha recolzat el món de la cultura i l’espectacle, s’uneix a aquest projecte amb la ferma convicció que «Tot és possible». Per això acompanya a aquestes dues grans marques en una estratègia de comunicaci­ó on sumen el Mago Pop, Kit Kat i EL PERIÓDICO.

Per a Kit Kat, una marca icònica amb més de 70 anys d’història, és una autèntica disrupció portar la marca al món de l’esmorzar, una cosa que semblava impossible. D’allà la idea de recórrer al Mago Pop, com el factòtum de l’aparició d’aquest nou producte que animarà els esmorzars. El seu llançament coincideix amb la preparació del desembarca­ment als EUA del Mago Pop, on ha adquirit un teatre. Nada es imposible ha atret més de dos milions d’espectador­s a Espanya.

La historiado­ra assegura que la guerra d’Ucraïna és el principi de la fi de Putin

 ?? Joel Saget / AFP ?? La historiado­ra francesa Hélène Carrère d’Encausse.
Joel Saget / AFP La historiado­ra francesa Hélène Carrère d’Encausse.
 ?? ?? Antonio Díaz, el Mago Pop, amb un exemplar d’EL PERIÓDICO en el qual es llegeix a la portada: «Revolució a l’esmorzar».
Antonio Díaz, el Mago Pop, amb un exemplar d’EL PERIÓDICO en el qual es llegeix a la portada: «Revolució a l’esmorzar».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain