El Periódico - Català

Busquets tanca l’època daurada

Amb la marxa del pivot desapareix l’últim representa­nt dels triplets i obliga el Barça a fitxar un recanvi immediatam­ent.

- JOAN DOMÈNECH

Sergio Busquets marxa del Barça. El 30 de juny expira el seu contracte i no renovarà després de 15 temporades al primer equip. Era un contracte d’una quantia econòmica molt menor, obligat com està el club a rebaixar la massa salarial, i el capità ha decidit acabar la seva etapa a l’entitat, a la qual va arribar quan tenia 16 anys, procedent del Jàbac de Terrassa. Se’n va poc abans de fer, el 16 de juliol vinent, els 35.

Amb Busquets es tanca el millor període futbolísti­c del Barça, que es va iniciar el 2008 amb l’era Guardiola i una successió de conquestes de títols que queda resumit en el primer sextet encadenat (Lliga, Copa, Champions, Supercopa d’Espanya, Supercopa d’Europa i Mundial de Clubs) de la història del futbol (2009), després igualat pel Bayern de Munic (2020). S’acomiada l’últim representa­nt d’aquella generació. Una pèrdua sensible i preocupant per al Barça. No només no té un recanvi preparat, sinó que ningú com Busquets va saber transmetre una manera de jugar senzilla i útil.

«Ha sigut un camí inoblidabl­e», resumia el futbolista. «Des de petit, quan venia a veure els partits a l’estadi o els seguia per la tele, sempre vaig somiar jugar amb aquesta samarreta i en aquest estadi, però la realitat ha superat tot el que vaig somiar», deia Sergio en el vídeo en el qual va anunciar el seu comiat. Fill de Carlos Busquets, porter del Barça de Johan Cruyff, acudia amb ell a alguns entrenamen­ts. Va ser llavors quan el va conèixer Pep Guardiola, component també del dream team.

Aficionat, soci, jugador

Aquell nen, amb el pas del temps, ha sigut «aficionat, soci, jugador i capità», fins a superar els 700 partits oficials amb el primer equip. Són 719 exactament (amb 18 gols), abans del pròxim derbi davant l’Espanyol, en el qual el Barça es pot proclamar campió de Lliga. Seria el títol 32 de Busi, el segon que aixecaria com a capità després de la Supercopa d’Espanya de gener davant el Reial Madrid. És el tercer amb més partits després de Messi (778) i Xavi (767).

Busquets va debutar el 13 de setembre del 2008. Després de la derrota davant el Numància, Pep Guardiola li va donar la titularita­t en el Barça-Racing del Camp Nou (1-1). A partir de llavors va fer torns amb Touré Yaya, però va ser ell, Busi, el que va acabar sent el soci de Xavi i Iniesta, la millor composició de centrecamp­istes que ha vist mai el futbol espanyol.

La clarividèn­cia de Busquets a la gespa, sent un futbolista de passada fàcil i ràpida, de lectura intel·ligent en la construcci­ó i la pressió i el procedir del veterà, ha contrastat amb els dubtes sobre una decisió que ha madurat durant

Champions

Lliga

Copa del Rei tot l’any, sense acabar de definir-la més enllà de tancar l’armariet del Camp Nou. «Tindrà recorregut en el Barça», va avançar Joan Laporta sobre una futura tornada de Busquets. «Li ve de família, porta al Barça a la sang», va dir, al·ludint a la presència del seu pare, Carlos, com a entrenador de porters del filial.

Les ofertes més substancio­ses són procedents de l’Aràbia Saudita,

Supercopa Supercopa d'Espanya d'Europa partits gols

Mundial de clubs

on coincidiri­a al mateix equip, o com a rival, amb Cristiano Ronaldo. També pretén el seu fitxatge l’Inter de Miami (EUA). Són les mateixes opcions que maneja Lionel Messi, un dels seus millors amics, i amb qui sopa sovint en les seves visites a Barcelona.

«Busi s’ha guanyat el dret a decidir», insistia Xavi per no pressionar el capità i amic. Però a l’entrenador se li ha generat un problema. Un greu problema. A l’equip se li obre un descomunal buit en l’eix del centre del camp per al qual no té relleu. Ni diners per comprar-lo. El Barça no ha sabut cultivar al jardí de Sant Joan Despí una figura substituti­va, i al mercat no s’endevina ningú capaç de llegir els codis del futbol blaugrana.

El futur era pitjor

La conclusió de Busquets és que el futur mai milloraria el gloriós passat: ni la freqüència dels títols conquerits per més que es vegin brots verds, ni els diners, obligat com estava a acceptar una fitxa molt reduïda. Era la més alta de la plantilla després de la marxa de Piqué. Jordi Alba passa a ser el més ben pagat.

Busquets va competir amb Touré Yaya i el va desbancar. Va veure venir Javier Mascherano, Alex Song i Frenkie de Jong per competir-li el lloc i a tots els ha acomiadat. Fins que s’acomiada ell. Xavi tindrà que busca un substitut. El seu preferit és Martín Zubimendi, de la Reial Societat (24 anys), però costa 60 milions i el Barça no té ni un euro per gastar. El preferit de Laporta és el portuguès Ruben Neves (26) del Wolverhamp­ton. Un altre aspirant qualificat és el marroquí Sofyan Amrabat (26), de la Fiorentina.

BUSQUETS: 15 ANYS AL BARÇA

 ?? Jordi Cotrina ?? La plantilla de l’agost del 2011, amb Busquets al centre, celebra la conquista de la Supercopa d’Espanya.
Jordi Cotrina La plantilla de l’agost del 2011, amb Busquets al centre, celebra la conquista de la Supercopa d’Espanya.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain