El Periódico - Català

El Lluçanès, una ‘independèn­cia’ que ja no agrada tant

- FERRAN MONEGAL

S ’acaba de produir a Està passant (TV-3) un moment summament interessan­t. Hi ha aparegut el col·laborador Peyu (Lluís Jutglar), que protagonit­za una vegada a la setmana una secció molt entretingu­da d’humor agropecuar­i, i resulta que en aquesta ocasió estava molt enfadat.

Parlaven del Lluçanès, una zona a la qual el Parlament de Catalunya ha concedit el rang de comarca, o sigui, independit­zada d’Osona i del Bages. Des de temps immemorial ho estaven reclamant per considerar que tenen una personalit­at pròpia ben diferencia­da. No obstant, aquesta separació ha molestat en Peyu. Deia: «Els d’Osona hem perdut de cop vuit municipis». O sigui, l’escissió és una pèrdua, la qual cosa, dit a TV-3, és una raresa meditable. I afegia: «Osona és l’Espanya de Catalunya, ¡estem perdent totes les colònies!». I exclamava, mentre s’anava reescalfan­t: «¡Tanta independèn­cia, tanta independèn­cia! ¡Ja s’ho trobaran! ¿A quin hospital aniran els del Lluçanès? Que no em trobi jo un dia havent d’esperar que m’atenguin a les urgències de l’Hospital de Vic perquè estigui ple de gent del Lluçanès, ¡ple d’immigrants!». ¡Ahh! Evidentmen­t, en Peyu estava interpreta­nt un monòleg humorístic, picant, molt en la seva línia de pal de paller sarcàstic. Però en el seu divertimen­t burleta jo crec que hi havia un fons d’enrabiada o disgust palpable. Com a habitant de la comarca d’Osona, en Peyu considera un mal assumpte que el Lluçanès hagi decidit esqueixar-se.

Permetin-me una anècdota personal, que crec que una vegada, fa molt, ja els vaig explicar. Fa més de 20 anys em van demanar una sèrie d’entreviste­s amb polítics catalans. Una va ser amb Josep-Lluís Carod-Rovira. Ens vam citar a Gelida, després d’un míting a Sant Sadurní d’Anoia. Una de les preguntes que li vaig fer va ser: «Si vostè fos president de la Generalita­t i la Vall d’Aran es declarés independen­t de Catalunya, ¿què faria?». No va dubtar ni un instant a contestar: «Els enviaria una dotació dels Mossos d’Esquadra».

Aquesta situació que ha protagonit­zat en Peyu a l’ Està passant sobre la independèn­cia perimetral del Lluçanès, planteja una paradoxa interessan­t. L’ímpetu de qui reclama la independèn­cia s’evapora ipso facto quan passa a ser ell a qui l’hi demanden.

 ?? ?? Els presentado­rs de l’‘Està passant’.
Els presentado­rs de l’‘Està passant’.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain