El Periódico - Català

El PSC intentarà reconquist­ar l’alcaldia per revalidar Sánchez

-

«Senyor Trias i senyora Colau, gràcies, ho han intentat, però adeu, ara ve el PSC». Jaume Collboni té «fam de victòria». El repte que assumeix va més enllà del que és personal, de ser o no ser alcalde en el seu tercer intent i de posar el fermall a la seva trajectòri­a municipal. Fins i tot va més enllà de tornar al PSC una alcaldia que havia ostentat sempre fins fa 12 anys.

Guanyar i ser alcalde. El gran objectiu de Collboni passa per ser el més votat a Barcelona el 28 de maig i de disparar la representa­ció socialista –ara tenen vuit regidors– per passar de ser el tercer grup al consistori al primer. Però quan unes eleccions es tenen al puny, no n’hi ha prou de guanyar per ser alcalde. Els pactes seran determinan­ts. I aquesta vegada, a diferència del 2019, els socialiste­s no tenen vetos creuats amb els independen­tistes i fins i tot flirtegen que és possible una aliança amb Junts. El que ha manifestat explícitam­ent Collboni és que s’ha posar fi a l’alcaldia d’Ada Colau, amb qui ha governat aquest mandat malgrat la seva renúncia el 23 de gener per dedicar-se a la campanya.

Trencar la dicotomia Colau-Trias. A Collboni no li convé que s’imposi el marc que aquesta campanya és un plebiscit sobre el projecte d’Ada Colau en el qual l’alternativ­a, per antagonism­e, és Xavier Trias. Necessita trencar amb una concepció dicotòmica de les eleccions.

Triomfar a Nou Barris, però també a Sarrià. Oneja la bandera d’esquerres, però també de l’ordre, moderació i sensatesa. Perquè el que busca Collboni és capitalitz­ar l’agenda social del Govern de Pedro Sánchez però deixant clar que ell no té res a veure amb el galimaties que atribueix als Comuns. I que de si d’ordre es tracta, difícilmen­t el pot garantir un Xavier Trias que es presenta en nom d’un partit, Junts, en el qual encara tenen molt a dir Carles Puigdemont i Laura Borràs. Amb aquesta esgrima discursiva, vol triomfar a Nou Barris i caure en gràcia també a Sarrià, així com ser competitiu a l’Eixample. No en va el seu equip de campanya presumeix del fet de tenir un «vot molt transversa­l» i que Collboni és el candidat que «menys rebuig provoca».

Posar el colofó a la seva trajectòri­a municipal. Collboni va trigar a respirar tranquil com a aspirant a l’alcaldia per tercera vegada. Es van arribar a sondejar altres noms com a cap de llista, entre ells el del ministre Miquel Iceta o el de Maria Eugènia Gay, que ha deixat de ser delegada del Govern central per enrolar-se en la candidatur­a com a número dos. «És l’etern candidat que sempre està qüestionat però que es queda perquè no troben ningú més», resumia un dirigent del PSC quan es va certificar que repetiria al capdavant de la llista. Amb tot, Collboni sap que aquesta vegada és el seu últim intent, motiu pel qual necessita especialme­nt posar el fermall a la seva trajectòri­a municipal. El contrari significa obrir en canal el debat sobre la seva successió i el seu possible canvi de rol en el partit, un escenari que es podria donar fins i tot si no és alcalde però el PSC entra en el govern municipal. SARA GONZÁLEZ

 ?? ?? El candidat del PSC, Jaume Collboni, amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i Salvador Illa.
El candidat del PSC, Jaume Collboni, amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i Salvador Illa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain