El Periódico - Català

Junts fia a l’exalcalde de BCN les opcions de remuntar

-

Xavier Trias s’enfronta al que segurament serà el seu últim desafiamen­t en una llarga carrera política. Aquests són els reptes als quals s’enfronta el pròxim 28 de maig.

Guanyar a Barcelona. El principal repte de Trias se l’ha imposat ell mateix: no només remuntar les pèssimes expectativ­es que tenia Junts amb Elsa Artadi (que en les eleccions va deixar JxCat en només cinc regidors), sinó guanyar i fer-ho folgadamen­t. Guanyar i governar és l’única opció d’un home de 77 anys que ha assegurat que si no venç se n’anirà a casa.

Agrupar el vot anti-Colau. Per guanyar i fer-ho amb claredat, Trias s’ha presentat amb una carta fonamental: la de ser el millor instrument per fer fora Colau de l’alcaldia de Barcelona. Per aquest motiu, el missatge ha de ser prou genèric, obert i moderat per poder atraure al mateix temps el votant independen­tista d’ERC i simpatitza­nts de la dreta que vegin en l’exalcalde un instrument que no els generi anticossos pel fet de pertànyer a un partit el líder del qual, Carles Puigdemont, propugna la ruptura unilateral amb Espanya mitjançant una «confrontac­ió intel·ligent».

Oferir una alternativ­a. Els estrategs de campanya de Trias saben que no n’hi haurà prou amb capitalitz­ar el descontent­ament amb Colau. Cal una proposta. Aquest és el repte segurament més urgent en aquest moment. En la candidatur­a afirma que hi haurà propostes, però fins ara el candidat no ha volgut entrar en matèria perquè ha apostat per atraure conceptes genèrics que puguin interessar una gran part de votants. Així, parla de recuperaci­ó econòmica, de gran pacte per la vivenda o de millorar la seguretat i la neteja mitjançant un lideratge dialogant que no imposi, i que superi l’actual «lletjor» de la ciutat. Així, Trias aconseguei­x l’atenció de tots els descontent­s amb Colau, però durant la campanya el seu repte serà posar nom i cognoms a l’alternativ­a, a la proposta, a les solucions.

Evitar el soroll intern. Trias sap que està fent campanya com a candidat d’un partit que és un polvorí a punt d’esclatar, amb una presidenta condemnada per corrupció (que es nega a fer la «reflexió» que Trias i molts d’altres li han reclamat) i amb dues visions antagòniqu­es del que ha de ser Junts: la dels unilateral­istes fidels a Laura Borràs, que parlen d’alliberame­nt nacional i d’exercir l’autodeterm­inació de nou; i els pactistes i moderats, entre ells el mateix Trias

Desdibuixa­r la imatge de candidat del passat. Després d’haver aconseguit l’alcaldia el 2011 i perdre-la quatre anys després, quan ja no optava a res en política i estava allunyat dels focus, torna amb la proposta de donar un nou impuls a la ciutat. L’estratègia de la seva candidatur­a és oferir la imatge d’un Trias dinàmic per contrarest­ar l’evidència d’una carrera política que estava liquidada. FIDEL MASREAL

 ?? Lluís Gené / AFP ?? Xavier Trias, alcaldable per Junts, en l’acte d’inici de campanya d’ahir.
Lluís Gené / AFP Xavier Trias, alcaldable per Junts, en l’acte d’inici de campanya d’ahir.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain