El Periódico - Català

El PP vol tornar a liderar la dreta no independen­tista

-

Tot i que les enquestes el situen molt lluny de poder aconseguir la vara, per als populars aquestes eleccions són molt importants. Primer, perquè es juguen recuperar el paper de principal opció dins de la dreta no independen­tista, que els va arrabassar primer Ciutadans i fa dos anys també els ultres de Vox al Parlament. Però, a més, perquè en funció de com quedin els seus contrincan­ts, Sirera podria tenir la clau de la governabil­itat de la ciutat.

Concentrar el vot útil. Totes l’enquestes donen per feta la seva entrada al consistori barceloní, amb entre dos i cinc regidors, a diferència dels seus principals competidor­s, que quedarien fora. La seva marca final, no obstant, dependrà de la fragmentac­ió del vot. Per aquesta raó, Sirera insisteix a cridar al vot útil, i evitar que es dispersi. En el record dels populars hi ha les eleccions del 2011, quan Alberto Fernández Díaz va aconseguir nou regidors amb el 18% dels vots.

Convertir-se en referència de la dreta. En el dia d’avui, tornar a aquestes xifres sembla una missió impossible per al PP. Però Sirera aspira a ser-hi més a prop d’aquí quatre anys. Si finalment els populars són els únics del seu espai polític que superen el 5% dels vots el pròxim 28 de maig, el propòsit de Sirera serà convertir-se en el referent del constituci­onalisme de dretes a la ciutat i guanyar tot –o la gran majoria– d’aquest espai polític el 2027.

Evitar ser vist com a crossa. Sirera ha deixat clar que els seus vots no serviran per investir alcalde ni Colau ni Maragall, però ha obert la porta a Trias i a Collboni. No obstant, el candidat popular no vol fer un Manuel Valls. Avisa que no regalarà els seus vots com va fer l’ex primer ministre francès, amb el pretext d’evitar un alcalde independen­tista, i que condiciona­rà els pactes al seu programa electoral.

Donar-se a conèixer al gran públic. Els populars parteixen amb avantatge respecte a fa quatre anys, per les positives perspectiv­es estatals d’Alberto Núñez Feijóo. Tot això el beneficiar­à malgrat partir amb el desavantat­ge de ser un candidat poc conegut dins de l’actual tauler i respecte als seus contrincan­ts. Fa gairebé 40 anys que milita a les files populars i, en tot aquest temps, ha exercit gairebé tots els papers de l’auca –des de regidor fins a diputat i senador–, però feia deu anys que estava apartat dels focus. Per revertir-ho, la seva estratègia és trepitjar molt de carrer, reunir-se amb el teixit veïnal i deixarse acompanyar per líders estatals.

Recosir el partit. Una altra de les prioritats és intentar reconstrui­r internamen­t el partit, tocat pels mals resultats electorals dels últims temps i per les apostes per perfils externs i mediàtics per anar a llistes, en detriment de les bases. Per això, Sirera ha configurat una llista d’històrics del partit, amb noms com Juan Milián o Ángeles Esteller a la part alta i recuperant figures com la de Santi Fisas per tancar la papereta. CARLOTA CAMPS

 ?? ACN ?? El candidat del PP a Barcelona, Daniel Sirera, en el tret de sortida de la campanya.
ACN El candidat del PP a Barcelona, Daniel Sirera, en el tret de sortida de la campanya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain