El Periódico - Català

La sanitat privada, essencial per alliberar recursos del sector públic

La sanitat privada estima un estalvi per al sistema públic d'entre 6.185 milions d'euros i 17.283 milions d'euros. També porta a terme el 33% de les intervenci­ons quirúrgiqu­es i atén el 24,5% de les urgències

- Fran Garrido

El 27 d'abril passat la Fundació IDIS va presentar l'informe `Sanitat privada, aportant valor 2023' que ofereix una actualitza­ció sobre les dades del sector privat en l'àmbit de la salut. Aquest informe destaca la contribuci­ó de la sanitat privada al sistema nacional de salut i remarca la importànci­a de la col·laboració entre els sectors públic i privat per garantir el bon funcioname­nt del sistema. «Afrontar i atendre amb mesures concretes els problemes que tenen els pacients i els profession­als sanitaris, i normalitza­r el suport d'un entorn de titularita­t privada per disposar d'un sistema públic fort, robust, capaç i suficient són dos aspectes clau per sostenir el sistema sanitari i donar resposta a la demanda assistenci­al»: així ho ha assegurat Juan Abarca, president de l'Institut per al Desenvolup­ament i Integració de la Sanitat (Fundació IDIS), durant la presentaci­ó de l'informe «Sanitat privada, aportant valor el 2023». El president de la Fundació IDIS ha incidit en la «necessitat de donar estabilita­t als concerts amb la sanitat privada i de facilitar la interopera­bilitat entre les diferents institucio­ns sanitàries, amb independèn­cia de la seva titularita­t, per promoure la continuïta­t assistenci­al evitant duplicitat­s, ineficiènc­ies per al sistema i molèsties innecessàr­ies per als pacients».

Actualitza­ció de dades 2023

L'anàlisi global de l'aportació de les dades de l'informe mostra que el sector sanitari de titularita­t privada representa el 26,7% de la despesa sanitària total, xifra que suposa un elevat pes en el sector productiu espanyol. El conjunt de la despesa sanitària privada i la col·laboració publicopri­vada (concerts) arriba als 40.727 milions d'euros: un 3,64% del PIB. Així mateix, els 10,3 milions d'assegurats contribuei­xen a la descàrrega i l'estalvi del sistema públic. Les estimacion­s indiquen que l'estalvi generat per l'asseguranç­a privada se situaria entre 1.674 euros a l'any (si el pacient utilitza exclusivam­ent el sistema privat) i 599 euros (si el ciutadà realitza un ús mixt). Marta

Villanueva, directora general de la Fundació IDIS, indica que «si es té en compte el nombre d'assegurats existents al nostre país, l'estalvi total generat al Sistema Nacional de Salut se situa en un rang que va des dels 6.185 milions d'euros als 17.283 milions d'euros, en funció d'un ús mixt o exclusiu de la sanitat pública i privada».

Col·laboració privada

La sanitat privada promou la col·laboració publicopri­vada a través de concerts, el mutualisme i les concession­s administra­tives. A nivell regional, les comunitats autònomes amb un percentatg­e de despesa en concerts sobre la despesa sanitària més elevada són Catalunya, amb un 24,1% sobre la despesa sanitària (aquesta regió compta amb un model sanitari que va integrar des del 1979 recursos públics i privats en un sol sistema, denominat SISCAT i actualment porta a terme concerts singulars amb els hospitals privats integrats al SISCAT). En la segona posició, amb un 11,8% de la despesa sanitària, hi ha la Comunitat de Madrid (on a causa de la concentrac­ió de població s'estableixe­n tres fórmules de contractac­ió publicopri­vada: concert, conveni singular i concessió). En tercer lloc, Balears compta amb un 8,6% de la despesa sanitària en què es realitzen fórmules de col·laboració a través de concerts i convenis singulars. A la resta de les comunitats autònomes, la despesa en concerts representa entre un 2,8% i un 8,6%.

Per la seva banda, el mutualisme administra­tiu és un mecanisme de cobertura que afavoreix l'equilibri entre el sistema públic i el privat, mentre redueix la pressió assistenci­al de la demanda de pacients en el sistema públic de salut. El 2022, 1,73 milions de funcionari­s, aproximada­ment el 82% del total, estaven subscrits a aquesta modalitat.

Investigac­ió i innovació

La investigac­ió i l'aposta per la incorporac­ió de la innovació són dos aspectes que ja constituei­xen una senya d'identitat de la sanitat privada. Segons les dades d'avenç de la 32a publicació de BD Metrics, els cenrents tres privats participen en 821 assajos clínics, (el 50% dels continguts a la mostra), amb una taxa de reclutamen­t molt rellevant (148%). El 2021 es van posar en marxa 997 estudis, dels quals 4 de cada 10 van estar dirigits a algun tipus de càncer i un 5,6% van ser assajos de tractament­s contra la covid-19.

«La incorporac­ió de la innovació en la qual està immersa la sanitat privada –ha assegurat Marta Villanueva– explica la permanent adquisició de tecnologia d'última generació i el fet d'estar en possessió del 48% dels equips de ressonànci­a magnètica, el 43% dels de mamografia o el 39% dels PET. Així mateix, el sector privat compta amb tecnologie­s punteres com accelerado­rs lineals per a tractament­s de radioteràp­ia i braquiterà­pia; tècniques com la radiocirur­gia o el PET/RM que redueixen la radiació; centres de protonterà­pia o sistemes com l'ultrasò Focal d'Alta Intensitat».

Qualitat, formació i responsabi­litat

El sector privat compta amb difecertif­icacions que acrediten la qualitat dels seus centres (com ara les diferents normes ISO, OHSAS 18001, el model d'excel·lència europeu EFQM o l'acreditaci­ó Joint Commission, SEP, SGE-21, entre d'altres). A més a més, 158 entitats ja han obtingut el reconeixem­ent QH, posat en marxa per la Fundació IDIS mateix, des del seu llançament l'any 2015. Així mateix, mostra la seva contribuci­ó en la generació d'ocupació (292.828 profession­als al nostre país, un 62% en l'àmbit extrahospi­talari i un 38% en l'àmbit hospitalar­i), amb Catalunya, Madrid i Andalusia al capdavant i en la formació dels profession­als, que compta amb 277 places de formació especialit­zada.

D'altra banda, es van destacar altres dades d'interès com que el 52% de les unitats de psicologia clínica i psiquiatri­a es troben a la sanitat privada i que aquest sector concentra el 70% dels hospitals de salut mental i addiccions i el 49% de centres sense internamen­t, tal com mostra l'informe especial «Aproximaci­ó a la salut mental a Espanya», impulsat per la Fundació IDIS.

 ?? ?? Juan Abarca, president de Fundació IDIS; Marta Villanueva, directora general de Fundació IDIS, i Ángel de Benito, secretari general de Fundació IDIS.
Juan Abarca, president de Fundació IDIS; Marta Villanueva, directora general de Fundació IDIS, i Ángel de Benito, secretari general de Fundació IDIS.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain