El Periódico - Català

L’Estat destina 220 milions a la dessalinit­zadora de la Tordera

>El Consell de Ministres aprova la infraestru­ctura, sol·licitada per la Generalita­t i que estarà en marxa el 2026 o el 2027

- JUAN RUIZ SIERRA

1

Destinar 700 milions d’euros a accions prioritàri­es a les conques més castigades per millorar-ne els recursos hídrics.

2

Destinar 57 milions d’euros a l’exempció de fins al 100% del pagament del cànon de regulació i la tarifa de regulació de l’aigua.

3

Invertir 36 milions a fer obres hidràuliqu­es com estacions de bombatge i millores en embassamen­ts ja existents.

4

Deixar de bombar aigua subterràni­a a Matalascañ­as a canvi de regs superficia­ls i autoritzar transvasam­ents al Guadalquiv­ir.

5

Destinar 610 milions a activar la conducció XúquerVina­lopó i substituir l’ús d’aigües subterràni­es per dessalador­es.

El Consell de Ministres, reunit de forma extraordin­ària, va aprovar ahir un reial decret que inclou mesures, entre ajudes directes al camp i noves infraestru­ctures, per valor de 2.200 milions per lluitar contra la sequera. Entre les iniciative­s recollides s’inclou la construcci­ó d’una nova dessalinit­zadora a la Tordera, a Blanes, que costarà 220 milions.

Catalunya, juntament amb Andalusia, és l’autonomia més castigada per l’escassetat d’aigua durant els últims temps. Davant una situació tan dramàtica, que pot fer que molts agricultor­s decideixin no cultivar, una cosa que elevaria encara més els preus dels aliments, el Govern, a un dia de l’inici de la campanya i entre acusacions d’«electorali­sme» per part del PP, va decidir moure fitxa.

La reserva hídrica espanyola està ara mateix al 48,9% de la seva capacitat total, un dels nivells més baixos des del 1995, però la situació podria ser molt pitjor després de l’estiu. De moment, el Govern garanteix el proveïment fins al setembre i confia en els models predictius que anticipen que plourà a l’agost.

La sol·licitud de la Generalita­t

Les previsions del Govern, segons va explicar després del Consell de Ministres la vicepresid­enta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, són que la nova dessalinit­zadora del riu Tordera, ampliació de la ja existent, pugui començar a funcionar el 2026 o a tot tardar el 2027. Es tracta d’una infraestru­ctura que la Generalita­t feia temps que reclamava. L’Administra­ció catalana podria haver fet per si mateixa l’obra, però Ribera ha optat per no llançar cap crítica.

«La Generalita­t ens ha fet una sol·licitud. Ens demana suport pel volum de finançamen­t que aquesta obra requereix. Encara que siguin conques responsabi­litat de la Generalita­t,

en aquests moments de tanta intensitat de sequera sembla raonable respondre a aquesta petició», va dir. La vicepresid­enta es reunirà a Madrid amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, el 22 de maig. La relació entre totes dues, expliquen fonts del ministeri, és «molt bona».

També es declaren d’interès general altres actuacions a la costa mediterràn­ia, amb dessalinit­zadores a Màlaga i Almeria per un valor de 200 milions d’euros, així com la intensific­ació de la reutilitza­ció a Alacant, amb una inversió de 224 milions. Alhora, el Govern autoritza la Societat Estatal d’Aigües de les Conques Mediterràn­ies (Acuamed) perquè comenci a licitar noves plantes d’aquest tipus, que estaran alimentade­s per parcs solars fotovoltai­cs, una iniciativa que compta amb una dotació econòmica de 600 milions.

En el pla més immediat, per ajudar els regants s’aplicarà una exempció al cànon de regulació i a la tarifa d’utilitzaci­ó de l’aigua: serà del 50% si el descens de la dotació se situa entre el 40% i el 60%, i del 100% si supera el 60%.

El reial decret, que en el pla laboral prohibeix les tasques a l’aire lliure quan es declari alerta taronja o vermella per calor extrema, també impulsa la reutilitza­ció de les aigües urbanes, amb l’objectiu que el 2027 arribi a representa­r el 20% dels recursos hídrics destinats al proveïment de poblacions. És a dir, el doble del percentatg­e actual.

 ?? Carlos Montañés ?? Un treballado­r pren mostres d’aigua a les instal·lacions de l’actual planta dessalinit­zadora del riu Tordera, al terme de Blanes.
Carlos Montañés Un treballado­r pren mostres d’aigua a les instal·lacions de l’actual planta dessalinit­zadora del riu Tordera, al terme de Blanes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain