El Periódico - Català

Escrivá ofereix sis euros extres per visita als funcionari­s de la Seguretat Social

▶ Els sindicats amenacen amb una vaga al setembre davant la congestió de l’organisme

- GABRIEL UBIETO

La congestió a les oficines que usuaris i centrals denuncien des de fa mesos i que provoca problemes per a l’assignació de cites prèvies, entre d’altres, pot desembocar en la primera vaga entre el personal de la Seguretat Social. Els sindicats CCOO i Csif han registrat un preavís d’aturada total per al dia 7 de setembre. Prèviament, les dues centrals –i de moment sense el suport de la UGT– criden a aturades d’una hora cada divendres per denunciar la falta d’efectius a la Tresoreria General de l’organisme. «Falta d’efectius, retard en la gestió de les prestacion­s i incomplime­nt dels acords en matèria de personal ens obliguen a la vaga», afirmen des de Csif en un comunicat. Fa mesos que el Ministeri de Seguretat Social negocia amb les centrals fórmules per pal·liar la falta de personal que des del mateix Govern central han reconegut. En les últimes reunions mantingude­s amb els representa­nts dels treballado­rs, l’oferta que va posar a sobre de la taula l’equip del ministre va ser remunerar amb sis euros per visita efectuada per trobar funcionari­s voluntaris i així desencalla­r determinat­s colls d’ampolla que dificulten la concessió de cites prèvies o atencions presencial­s per tramitar prestacion­s.

Un barceloní que vulgui ser atès presencial­ment a les oficines de la Seguretat Social pot trigar un mínim d’un mes a trobar una franja horària disponible, segons es pot acreditar a l’accedir a la pàgina web de l’organisme. Un altre compromís d’Escrivá és el d’incorporar 2.500 interins per a un reforç puntual de les oficines i serveis. Una oferta econòmica que rebutgen les centrals convocants i una promesa de reforços de la qual desconfien. És per això que CCOO i Csif han registrat la seva preconvoca­tòria de vaga per al 7 de setembre, que si no prosperen les converses durant els mesos previs derivaria en la primera aturada total en la història de la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Un barceloní que vulgui ser atès a les oficines pot trigar un mínim d’un mes

Menys efectius

Segons el Butlletí Estadístic del personal al servei de les administra­cions públiques, la Seguretat Social ha perdut el 24% dels seus efectius en l’última dècada. El 2012, a l’inici del gruix de les retallades i les polítiques d’austeritat, hi havia a la tresoreria general i els ens vinculats un total de 30.217 treballado­rs públics. Avui, 10 anys després, en queden 22.979, és a dir, gairebé 8.000 efectius menys i una càrrega de feina més gran.

Des de l’any passat la Seguretat Social gestiona l’ingrés mínim vital (IMV), una renda estatal que beneficia més de 500.000 llars a tot Espanya, a més de la tradiciona­l tramitació de les pensions, entre d’altres. Un altre problema que preocupa les centrals és el del relleu generacion­al, ja que una part important dels actuals treballado­rs de l’organisme tenen més de 55 anys i en la pròxima dècada s’aniran jubilant progressiv­ament.

 ?? A. Martínez Vélez / EP ?? José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica.
A. Martínez Vélez / EP José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain