El Periódico - Català

La caòtica situació a la frontera amb Mèxic, una bomba política per a Biden

▶ L’Administra­ció demòcrata posa fi avui a l’emergència sanitària per covid, la fórmula amb què s’ha estat expulsant de manera expedita els migrants que intenten passar als EUA

- IDOYA NOAIN

Encara queden 18 mesos per a les eleccions presidenci­als dels Estats Units, però en les opcions de Joe Biden de renovar mandat llavors el dia d’avui quedarà com un moment determinan­t. La sempre elevada pressió política per la immigració entra en un punt àlgid. I una situació més complicada i potencialm­ent caòtica que la dels últims anys a la frontera amenaça no només de desencaden­ar una crisi humanitàri­a, sinó també de convertirs­e en una bomba política que pot esclatar-li a Biden. Un minut abans que comenci la jornada l’Administra­ció haurà posat fi a l’emergència sanitària per covid i, amb això, a l’ús del polèmic Títol 42. Aquesta és una norma que va començar a aplicar Donald Trump i va mantenir Biden per la qual amb l’excusa de la pandèmia s’ha estat expulsant de manera expedita migrants intercepta­ts a la frontera.

Tot i que el Govern de Biden ha preparat mesures per a la transició, ha endurit el missatge i els elements legals de càstig a les entrades il·legals i, no sense polèmica, ha restringit l’accés a l’asil, es viuen moments de tensió i incertesa en vista de la possibilit­at d’un augment disparat d’arribades d’éssers humans desesperat­s des de Mèxic. De fet, ja fa dies que aquestes arribades es produeixen, i cada dia baten la marca de l’anterior. Es tem que la marea sobrepassi les capacitats de les autoritats i del país, especialme­nt a les comunitats fronterere­s però també a grans urbs a les quals estan arribant molts dels migrants. I poques coses podien ser més dolentes políticame­nt per a Biden que el caos que ell mateix ha anticipat possible «durant un temps», i la propagació d’imatges i notícies que ho reflecteix­in.

Segons confirmen els sondejos, ja només un de cada quatre nord-americans aprova la seva gestió de la immigració. I enfronta no només la critica, la denúncia i l’oposició ferotge i interessad­a

El president ha capgirat la seva política migratòria i molts hi noten ecos trumpistes

dels republican­s, sinó també un dilema personal i un duel polític que estira des de dos extrems oposats de la corda demòcrata en matèria d’immigració.

Evolució

A la campanya del 2020, Biden, un home catòlic, d’arrels irlandeses i que havia triomfat aixecat per una coalició de votants que incloïa joves progressis­tes, va prometre aplicar una política migratòria que trenqués els elements cruels de la del seu predecesso­r, Donald Trump, que el 2016 havia guanyat per la seva banda prometent mà de ferro. El primer dia a la Casa Blanca va posar sobre la taula una proposta per reformar les lleis migratòrie­s i crear una via legal per als 11 milions de persones indocument­ades als EUA.

Era el Biden que prometia fer responsabl­e l’agència federal ICE pel tractament inhumà en presons i centres de detenció, posar fi a la separació de famílies i a les restriccio­ns a la frontera, aturar la construcci­ó del mur que va rellançar Trump i fer permanent el programa de regularitz­ació dels anomenats dreamers. També era el Biden que parlava de restablir el prestigi «moral» dels EUA i el seu «paper històric com a refugi segur per a refugiats i els que busquen asil». Els nombres creixents de migrants que hi arribaven per la frontera sud, les divisions internes al seu equip, els tribunals i la paràlisi del Congrés, a més de càlculs polítics, van fer que s’anés allunyant de les promeses. I ara ha fet a la seva política el gir en què molts veuen ecos trumpistes amb què mira de contenir no només l’arribada massiva de migrants, sinó també les reclamacio­ns tant de les bases com dels polítics demòcrates més moderats i conservado­rs, especialme­nt de zones fronterere­s que seran clau el 2024, com Arizona.

Acontentar tots és missió impossible. I la immigració és, com li deia a The Washington Post l’exdirector de la CIA i ara assessor del Departamen­t de Seguretat Nacional Leon Panetta, «un d’aquests temes explosius en què facis el que facis et culparan». Culpar és, sens dubte, el que estan fent els republican­s, fins i tot quan amb les seves mesures Biden

ha endurit alguns dels requisits per entrar als EUA i els càstigs per fer-ho de manera il·legal. I aquests dies tornen els missatges que l’acusen d’aplicar una política de «fronteres obertes», però també els que transmeten un missatge xenòfob, com va fer Trump dimecres a la CNN. Els conservado­rs han aconseguit també fer coincidir amb aquest moment clau la votació a la Cambra baixa de la proposta de llei assegura la frontera, una iniciativa en què plantegen reiniciar la construcci­ó del mur, col·locar més agents de fronteres i reformar el sistema d’asil per acabar amb el model actual, en què un migrant que demana asil queda anys al país mentre l’encallat sistema judicial processa la seva petició. És important per a ells fer aquest simbòlic gest aquest dia explosiu per a Biden.

 ?? Brendan Smialowski / AFP ?? Joe Biden saluda abans de pujar a l’helicòpter presidenci­al, dimecres a Nova York.
Brendan Smialowski / AFP Joe Biden saluda abans de pujar a l’helicòpter presidenci­al, dimecres a Nova York.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain