El Periódico - Català

Càstigs severs per a les entrades il·legals

- IDOYA NOAIN

Amb l’aplicació del Títol 8, que torna a adquirir protagonis­me, cada intent d’accedir als EUA es pot castigar amb multes d’entre 50 i 250 dòlars i penes de presó d’entre 6 mesos i 2 anys. Les condemnes es podran doblar per als ja sancionats o empresonat­s anteriorme­nt.

Els EUA han deixat d’aplicar el Títol 42, la directiva que va rescatar durant la pandèmia l’Administra­ció de Donald Trump per expulsar amb arguments de salut pública i de manera expedita immigrants que travessave­n la frontera irregularm­ent i que va mantenir el Govern de Joe Biden. Contra el que diuen els republican­s, la política migratòria dels EUA no es relaxarà, sinó que en molts aspectes s’endureix amb mesures que allunyen el president demòcrata de les promeses en campanya.

El Títol 42. La secció de la llei de servei públic de salut de 1944 que permet al Govern dels EUA aturar l’entrada de persones i importacio­ns per evitar la propagació de malalties infecciose­s es va començar a aplicar el març del 2020 amb l’Executiu de Donald Trump. Permetia l’expulsió ràpida dels EUA d’aquells que hi entraven de manera irregular per les fronteres terrestres de Mèxic i el Canadà. La regla permet a les autoritats saltar-se els processos normals de tramitació d’immigració, incloent-hi les peticions d’asil, i aprovar l’expulsió ràpida d’un migrant. Les expulsions sota el Títol 42 s’han dut a terme sense iniciar tràmits administra­tius ni judicials i molts dels migrants tornaven a intentar travessar repetidame­nt. Segons dades de la Patrulla Fronterera i de Duanes, des del març del 2020 hi ha hagut més de 2,5 milions d’expulsions sota el Títol 42. A l’abril, els EUA van decretar que aquest dijous a mitjanit acabaria l’emergència oficial per la pandèmia de covid, i amb això conclou que el Títol 42 ja no es pot aplicar.

El Títol 8. Els que siguin detinguts a la frontera sud després d’haver-hi entrat entre els punts d’entrada legals «en general», se’ls processarà «conforme a les autoritats d’expulsió accelerada del Títol 8 en qüestió de dies» i se’ls prohibirà tornar a entrar als EUA durant almenys cinc anys si s’ha ordenat la seva expulsió. A més, «se suposarà que no són elegibles per demanar asil [...] quan no hi hagi una excepció aplicable». Cada intent d’entrada es pot castigar amb multes d’entre 50 i 250 dòlars i entre 6 mesos i 2 anys de presó, i els càstigs es podran doblar per a qui hagi sigut multat o empresonat anteriorme­nt. Per afrontar l’augment d’arribades, s’ha incrementa­t el nombre d’instal·lacions i personal i també el nombre de vols de deportació.

Restriccio­ns. Un dels factors més conflictiu­s de la política de l’Administra­ció Biden és que restringei­x l’accés a l’asil, una cosa que augura que serà desafiada en els tribunals. Aquesta política obliga els migrants que provenen de països que no són Mèxic a haver sol·licitat protecció en un dels països que hagin travessat al llarg del recorregut fins a la frontera, incloent-hi Mèxic. Si no ho han fet, s’assumirà que no poden optar a l’asil als EUA.

Vies legals. L’Administra­ció Biden insisteix que imposa les restriccio­ns alhora que fomenta les vies d’accés legals. Ha creat, per exemple, nous processos de permisos per a reunificac­ió familiar per a 100.000 persones d’El Salvador, Guatemala, Hondures i Colòmbia i per a Cuba i Haití. Els que entrin als EUA per aquest sistema tindran permisos de treball. Els EUA també han acordat acceptar 30.000 persones al mes de Veneçuela, Nicaragua, Cuba i Haití que tinguin esponsorit­zació financera als EUA.

Quan la CNN va anunciar que organitzar­ia i retransmet­ria un town

de Donald Trump on l’expresiden­t i aspirant a la nominació republican­a del 2024 contestari­a preguntes de la periodista Kaitlan Collins i de votants republican­s i indecisos, es va desencaden­ar una tempesta. Atès el provat historial de Trump de mentir i desinforma­r, incloent-hi les repetides acusacions infundades d’un frau electoral el 2020 que van hi va haver després de l’assalt d’una turba dels seus seguidors al Capitoli, moltes television­s havien deixat de transmetre els seus mítings o discursos en directe. Molts demòcrates i experts en cobertura política en qüestionav­en la idoneïtat; d’altres alertaven que, com va passar el 2015 i el 2016, se li tornava a donar a Trump publicitat gratuïta davant altres rivals. Van servir 70 minuts per ratificar aquestes crítiques.

Trump, en la seva primera aparició d’alt perfil en un mitjà no conservado­r des del 2020, i la primera a la CNN des del 2016, va tornar dimecres a la nit a desplegar en directe el seu manual de mentides, insults, exageracio­ns i fanfarrona­des. I tot i que la seva intervenci­ó dubtosamen­t l’ajudi de cara a convèncer votants moderats o independen­ts si confirma

 ?? Alfredo Estrella / AFP ?? Uns migrants travessen el riu Bravo per entrar als EUA a prop de la ciutat mexicana de Matamoros.
Alfredo Estrella / AFP Uns migrants travessen el riu Bravo per entrar als EUA a prop de la ciutat mexicana de Matamoros.
 ?? CNN ?? Donald Trump i la periodista Kaitlan Collins, a la CNN.
CNN Donald Trump i la periodista Kaitlan Collins, a la CNN.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain