El Periódico - Català

La por de perdre intensific­a els atacs d’Erdogan a l’oposició

▶ El gir que vaticinen els sondejos per diumenge ha fet que el Govern deslegitim­itzi uns comicis que va recolzar

- ADRIÀ ROCHA CUTILLER BEGOÑA GONZÁLEZ

El longeu mandat de Recep Tayyip Erdogan a Turquia trontolla. Els més de 20 anys en el poder es podrien acabar diumenge si es compleixen els resultats de les enquestes que pronostiqu­en una participac­ió rècord de més del 80% en les eleccions i una ajustada victòria de l’oposició pròxima al 50% la primera volta. Aquest escenari ha posat contra les cordes el mandatari, amb una estratègia electoral que ha consistit a menysprear i atacar l’oposició.

A mesura que el partit d’Erdogan perd força i suports en els sondejos, el Govern ha anat apujant el to dels atacs a la principal coalició opositora coneguda com l’Aliança Nacional, una unió de partits d’ideologies dispars que tenen un únic punt en comú, la voluntat de desnonar Erdogan del poder. «Aquesta coalició ha basat la seva unió en la voluntat de recuperar la democràcia, de revolucion­ar el país», assegura l’analista polític de la Fundació d’Investigac­ió de Política Econòmica de Turquia (Tepav) Selim Koru.

L’última setmana, s’han produït amenaces per part d’homes armats en seus electorals de partits opositors i mitjans de comunicaci­ó, segons han denunciat alguns mitjans locals turcs. Tot i que es desconeix l’autoria dels actes, aquestes amenaces han anat dirigides contra mitjans poc afins al Govern d’Erdogan en els quals, segons fonts pròximes a les esmentades empreses, «homes armats dictaven als periodiste­s què havien d’escriure i com podien titular».

Llançament de pedres

A més a més, diumenge passat, durant un míting de l’alcalde d’Istanbul i candidat a vicepresid­ent, Ekrem Imamoglu, van resultar ferides almenys set persones pel llançament de pedres per part de seguidors del president. «Vam arribar a la zona on havíem de parlar. Plovien pedres per tot arreu. Cap dels policies que hi havia es va moure. Van llançar pedres al cap de la gent», va declarar poc després Imamoglu. Els 15 detinguts van ser posats en llibertat al cap de poques hores sense conseqüènc­ies.

El sorpasso que vaticinen les enquestes ha portat el Govern d’Erdogan i els ministres a deslegitim­itzar uns comicis que ells mateixos van recolzar. El ministre de l’Interior ha assegurat recentment que les eleccions són un «intent de cop d’Estat d’Occident» i ha acusat la coalició de l’oposició de «terroriste­s» i de donar suport al col·lectiu LGTBI. Una oposició a qui poc abans, l’aliat del Govern al Parlament, el líder de la formació ultranacio­nalista MHP, Devlet Bahçeli, va amenaçar acusant-los igualment de «traïdors que rebran cadenes perpètues agreujades o bales al cos».

 ?? Erdem Sahin / Efe ?? Un retrat de Recep Tayyip Erdogan, ahir al centre de la ciutat turca de Bursa.
Erdem Sahin / Efe Un retrat de Recep Tayyip Erdogan, ahir al centre de la ciutat turca de Bursa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain