El Periódico - Català

Londres entrega a Kíiv un míssil que pot arribar a 300 quilòmetre­s

Desenvolup­at per França i el Regne Unit

- MARC MARGINEDAS NACHO GARCÍA MARIO SAAVEDRA

En un conflicte armat, les paraules i els anuncis sovint no reflecteix­en els fets sobre el terreny, i qualsevol declaració d’intencions –o no intencions– s’ha de prendre amb la deguda cautela. Perquè cap dels bàndols en disputa en una guerra està disposat a donar pistes o concedir cap avantatge a l’enemic.

Això és exactament el que va passar ahir. El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va ser el primer a obrir el foc al proclamar que l’esperada contraofen­siva ucraïnesa requeria preparatiu­s addicional­s i que era necessari esperar. «Encara necessitem una mica més de temps», va remarcar en una entrevista amb diverses cadenes de televisió europees. Ievgueni Prigojin, el líder de la milícia de mercenaris Wagner, hi va respondre immediatam­ent dient que les paraules de Zelenski no eren més que un esquer i que en realitat l’esperat atac ucraïnès ja havia arrencat als flancs mateixos de l’arrasada Bakhmut.

Els últims mesos, Ucraïna ha rebut grans quantitats de material

El Regne Unit va confirmar ahir l’entrega a les Forces Armades ucraïneses d’un nombre desconegut encara d’unitats del míssil de llarg abast Storm Shadow. El Govern britànic ha posat a disposició de Kíiv així l’anhelada capacitat de foc de llarg abast de cara a l’esperada contraofen­siva dirigida pel president Volodímir Zelenski. El míssil, desenvolup­at pel Regne Unit i França, té un abast d’uns 300 quilòmetre­s i normalment s’utilitza des d’avions, però també està preparat per utilitzar-se des de barcos o submarins. Amb la seva autonomia podria arribar a objectius dins del territori ucraïnès ocupat per Rússia com el Donbass, Zaporíjia i Kherson. Segons la cadena nord-americana CNN, Londres ha obtingut el compromís de les autoritats ucraïneses que no s’utilitzarà per castigar posicions dins de les fronteres russes.

L’Storm Shadow és un míssil de creuer que va veure la llum per primera vegada el 1994. Pot allotjar una ogiva de 450 quilograms amb la qual pot arribar a objectius estratègic­s llunyans, com centres de comunicaci­ons i de comandamen­t, aeroports, ports i estacions energètiqu­es, així com sitges de munició o ponts. Aquesta nova arma pot suposar un canvi en els equilibris bèl·lics, segons experts consultats per la CNN, i satisfà les demandes de míssils de llarg abast fetes pel bàndol ucraïnès des de l’inici de la invasió russa.

Enginyers de combat

Guillermo Pulido, doctorand en Estudis Estratègic­s i analista de la Revista Ejércitos, explica que aquesta nova arma és imprescind­ible en l’anunciada contraofen­siva, ja que serveix en una operació de supressió per «destruir nusos logístics i d’artilleria de l’enemic que puguin neutralitz­ar les unitats ucraïneses que intentin penetrar a les línies defensives fortificad­es russes». Per Pulido, si bé l’Storm Shadow és imprescind­ible, Ucraïna també necessita unitats d’enginyers de combat per a l’«operació de ruptura» que s’espera a les regions de Kherson i Zaporíjia. «S’ha d’elaborar una coreografi­a molt complicada per llançar l’anunciada contraofen­siva». El temps necessari per a la preparació i l’entrenamen­t d’aquestes unitats altament especialit­zades, diu, és el motiu bàsic dels dubtes i contempori­tzacions expressade­s per Zelenski per llançar la contraofen­siva.

■ esdevenime­nts presentada per Prigojin, que ja parla obertament de l’inici de la temuda contraofen­siva per al bàndol rus. Zelenski «està enganyant», va assegurar el líder mercenari en un missatge difós per Telegram. Les tropes de Kíiv s’estan aproximant a Bakhmut «pels flancs» i «desafortun­adament», «estan tenint un èxit parcial», va continuar, i va aprofitar l’ocasió per carregar contra l’Exèrcit regular, en principi encarregat de protegir aquesta part del front bèl·lic.

Nou gir

I és que dimecres, tant Prigojin com fonts ucraïneses van coincidir a afirmar que una unitat militar russa havia sigut derrotada a prop de Bakhmut, cosa que modificava la narrativa bèl·lica que ha prevalgut els últims mesos, amb les forces de Kíiv en posicions defensives que resisteixe­n els embats del grup Wagner i altres unitats. Les imatges procedents del camp de batalla, en què es veia soldats regulars russos fugint davant l’avançament de l’enemic han constituït un nou gir per a la credibilit­at i fiabilitat de les tropes invasores.

El ministre de Defensa ucraïnès, Oleksí Réznikov, havia assegurat, a finals d’abril, que «els preparatiu­s» per a la contraofen­siva estaven «arribant al final». «En línies generals, estem llestos», va continuar, abans de dir: «Quan Déu vulgui, la meteorolog­ia sigui l’adequada i els comandants es decideixin, ho farem».

 ?? ?? Un míssil de llarg abast Storm Shadow com els que el Regne Unit ha enviat a Ucraïna.
Un míssil de llarg abast Storm Shadow com els que el Regne Unit ha enviat a Ucraïna.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain