El Periódico - Català

Una ombra sobre la llei de vivenda

Preocupat com està el legislador de les persones vulnerable­s, sotmet el desallotja­ment a un intent previ de conciliaci­ó, garantint pròrrogues que poden provocar la suspensió il·limitada del desnonamen­t

- Jordi Nieva-Fenoll Jordi Nieva-Fenoll és catedràtic de Dret Processal de la Universita­t de Barcelona (UB)

S’està debatent al Senat una norma que té una gran popularita­t: la llei sobre el dret constituci­onal a la vivenda. Tots necessitem una casa de qualitat, i no un forat on dormir. Es tracta d’una cosa tan bàsica que fa vergonya que alguns poders econòmics i polítics s’entossudei­xin a qüestionar-ho. No obstant, tot i que la llei vol avançar en la bona direcció, no deixa de tenir alguna ombra massa important que entorpirà les seves bones intencions. Preocupat com està el legislador de les persones econòmicam­ent vulnerable­s, dificulta burocràtic­ament el seu desallotja­ment quan són inquilins o van firmar una hipoteca que finalment no han pogut pagar. En una síntesi molt precipitad­a, sotmet el desallotja­ment a un intent previ de conciliaci­ó, exigint certificac­ions de vulnerabil­itat que no són fàcils d’aconseguir, garantint pròrrogues que, al final, poden provocar a la pràctica la suspensió il·limitada del desallotja­ment.

Sens dubte, no podem tornar a la situació, normalitza­da a Espanya i que encara passa de vegades, que qui és desnonat es queda literalmen­t al carrer i s’ha de buscar la vida com pugui, o dormir al ras, cosa que pot incloure la seva família. Ningú que ha patit un desnonamen­t oblida el mal psicològic irreparabl­e que causa sobretot en nens i adolescent­s, per no parlar dels avis. No es pot permetre que aquestes situacions es tornin a veure, amb famílies desposseïd­es passejant pel carrer portant a sobre les poques coses que han pogut salvar.

Dit això, s’ha de sortir del terreny de les emocions i tenir el cap ben fred per determinar què és el millor perquè totes les persones vulnerable­s tinguin una vivenda digna. En aquest sentit, juntament amb la construcci­ó de vivenda social –que continua sent desesperad­ament lenta i poca–, si volem que hi hagi vivendes disponible­s, no podem sotmetre els propietari­s, siguin enormes, mitjans o més petits, a una situació que no voldran gestionar, perquè això farà que venguin les propietats en massa, o bé que canviïn l’objecte dels seus immobles i passin a generar oficines o pisos turístics, però no vivendes. I que sens dubte ni se’ls acudeixi oferir les seves vivendes a persones potencialm­ent vulnerable­s. Tot això ja està passant, i està provocant un desastre en termes habitacion­als.

Al contrari, s’ha de ser conscient que els inversors no desapareix­eran del mercat immobiliar­i, i de fet són un dels actors necessaris d’aquest mercat, tret que l’Estat es vulgui fer càrrec com a propietari d’un descomunal parc de vivenda, que no sembla que sigui el cas. Sent així, el que vol un comerciant és seguretat, tot i que guanyi menys. I se li pot donar fàcilment. N’hi ha prou de no tractar-lo com si fos l’enemic, sinó buscar la seva col·laboració voluntària de manera que li sigui rendible.

En aquest sentit, hi ha tres mesures bàsiques que s’haurien de portar a terme. Les dues primeres són el control de preus i la prolongaci­ó dels terminis mínims de lloguer almenys a 10 anys. S’evitaria així la gentrifica­ció i el nomadisme constant que s’observa actualment en la ciutadania. És gairebé impossible estar més d’uns quatre anys en un immoble.

La tercera és l’automatitz­ació dels desnonamen­ts. Si hi ha impagament, s’ha d’abandonar l’immoble en el termini màxim de 10 dies des de la interposic­ió de la demanda. És perfectame­nt possible aconseguir-ho. N’hi ha prou d’imposar la domiciliac­ió del pagament i que les notificaci­ons judicials es practiquin només per correu electrònic i telèfon mòbil, que tothom en té. Demostrant-se l’impagament, el desallotja­ment es produirà sense necessitat de comissió judicial, amb ajuda policial en cas necessari, perquè el propietari accedeixi a la vivenda el dia assenyalat, consideran­t-se ben abandonat tot el que hi hagi dins. La persona desallotja­da serà derivada el mateix dia, si ho vol, a un habitatge social amb les seves pertinence­s. Aquesta disponibil­itat l’ha de garantir l’Administra­ció.

Si no s’obra d’aquesta manera, persistirà el mercat negre de les ocupacions il·legals i desallotja­ments també il·legals que es retroalime­nten, i que ens situa en èpoques predemocrà­tiques a què ningú vol tornar. I el que és pitjor, seguirà sense haver-hi vivenda per als més vulnerable­s.

Si hi ha impagament, l’immoble s’ha d’abandonar en el termini màxim de 10 dies des de la interposic­ió de la demanda. I a la persona desallotja­da, derivar-la a un habitatge social

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain