El Periódico - Català

Sobre el debat a la tele i la irrupció dels okupes a la campanya La Ruïna dels lloguers al Kubo

- Olga Merino

Al baixar de l’autobús em vaig fixar de refiló en una pintada («ni hipsters ni guiris») i vaig córrer, com corren els boomers, cap a casa meva: estava a punt de començar el primer debat televisat dels candidats a l’alcaldia de Barcelona. Vaig arribar pels pèls. Em vaig fer un bocata precipitat i me’l vaig empassar senceret. El debat, em refereixo, desmanegat pel ritme, ràpid en excés, i la dispersió en els argumentar­is, perquè calia repartir els temps entre els sis candidats en disputa. Però d’alguna estranya manera, els peixos petits de l’estany –Anna Grau (Ciutadans), Daniel Sirera (PP) i Eva Parera (Valents)– van aconseguir que l’arrencada del programa, durant una mitja hora llarga, pivotés entorn de La Ruïna i El Kubo, els dos polèmics edificis okupats de la Bonanova.

Ja saben, tenim batucada a la Bonanova, a l’upper Diagonal, un dels 15 barris més cars d’Espanya. Però, en aquest mateix instant, tecleges el nom del districte a Google i no sorgeixen a la pantalla àtics espaiosos amb vistes de somni, sinó el blindatge de la plaça a causa de la tensió creixent entorn d’aquestes dues finques okupades, propietat de la Sareb, el banc dolent. Policia a manta per evitar una batalla campal com la que es va produir el 2014 a Sants, entorn de Can Vies, amb Trias (Junts) a l’alcaldia. ¿La

Olga Merino és periodista i escriptora

Ruïna i El Kubo són el principal problema al tapet electoral de Barcelona? ¿De veritat?

LA MARE DELS OUS

Posem els punts sobre les is: no es pot jugar a deslegitim­ar el dret a la propietat privada i caldria, per tant, intervenir en l’assumpte okupa d’una vegada per totes, aplicant mà dura contra els penques i profession­als de la usurpació, agilitzant els desallotja­ments i potser establint jutjats específics en la matèria. Bé. Però l’assumpte no és la mare dels ous electoral, sinó una polèmica interessad­a.

Mentrestan­t, el Banc d’Espanya acaba de publicar un informe segons el qual gairebé la meitat (48,9%) de les famílies que viuen en règim de lloguer a Espanya es troben, amb els preus del mercat, en risc de pobresa o exclusió social. I un altre informe: gairebé el 40% dels inquilins barcelonin­s van haver de mudar-se en els últims cinc anys perquè el propietari els va apujar el lloguer a un preu inassumibl­e, no els va renovar el contracte o bé per assetjamen­t immobiliar­i, segons dades de l’Institut d’Investigac­ió Urbana de Barcelona (IDRA). El desnonamen­t silenciós, li diuen. La vivenda social de lloguer no existeix i d’aquest assumpte, en canvi, no es parla a la Barcelona desbarcelo­nitzada.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain